İstanbul Vezneciler'deki terör saldırısına dünyadan tepkiler

Düzenleyen:
İstanbul Vezneciler'deki terör saldırısına dünyadan tepkiler

DÜNYA Haberleri

İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet polislerine yönelik terör saldırısına dünyanın dört bir tarafından kınama geliyor.

İran, Mısır, Filistin ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet polislerini taşıyan aracı hedef alan bombalı saldırıyı kınadı.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari yaptığı yazılı açıklamada, 11 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını şiddetle kınayarak, Türk hükümeti, halkı ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Ensari, açıklamasında terörle mücadelede uluslararası alanda ciddi ve toplu halde mücadelenin gerekliliğine dikkati çekti.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da terör saldırısı kınanarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi. Bakanlığın açıklamasında Mısır'ın, Türk halkının yanında olduğu ifade edildi.

FİLİSTİN

Filistin Dışişleri Bakanlığı da "korkakça" şeklinde nitelendirdiği saldırıyı kınayarak, Türk hükümeti ve halkına başsağlığı mesajını iletti. Açıklamada, terörün her türlüsünün kınandığı vurgulanarak, Filistin'in terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğu belirtildi.

Bakanlık ayrıca "terörü yok etmek" için uluslararası cephe oluşturulması çağrısında bulundu.

SMDK (SURİYE)

Öte yandan, Suriyeli muhaliflerin çatı oluşumu SMDK yaptığı yazılı açıklamayla Vezneciler'deki saldırıyı kınayarak, güvenlik ve istikrarı hedef alan terör eylemlerine karşı Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.

"SAÇMA VE DEHŞET VERİCİ ŞİDDET EYLEMİNİ KINIYORUZ"

İngiltere, Kosova, Makedonya, Pakistan, Ukrayna ve Litvanya, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, konuya ilişkin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dualarımız bugün İstanbul'da yaşanan bombalı saldırının kurbanlarında olacak. Birleşik Krallık, bu saçma ve dehşet verici şiddet eylemini kınıyor." ifadesini kullandı.

Saldırının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığından Birleşik Krallık vatandaşlarına yönelik yapılan duyuruda, "İstanbul'un Vezneciler bölgesinde 7 Haziran'da bir patlama oldu. Vezneciler metro istasyonu ve bölgedeki yollar kapatıldı. Bölgedeyseniz, yerel güvenlik yetkililerinin tavsiyelerine uyunuz." denildi.

KOSOVA

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi de İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle sarsıldığını açıkladı. Taçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

MAKEDONYA

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını kınadığını ifade ederek, "Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dilerim. Acılarını paylaşıyorum." diye konuştu.

PAKİSTAN

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da polis aracını hedef alan saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğinin, çok sayıda kişinin yaralandığının üzüntüyle öğrenildiği, terör saldırısının sert bir dille kınandığı bildirildi.

Açıklamada, saldırıda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu. Pakistan'ın her zamanki gibi "kardeş" Türk halkıyla birlik içinde olduğuna değinilen açıklamada, Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesinin başarıyla sonuçlanacağı kaydedildi.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da İstanbul'daki terör saldırısını kınadı.

Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki acımasız terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Terörizmin hiçbir gerekçesi olamaz. Kurbanların ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

LİTVANYA

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı. Litvanya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Grybauskaite'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı ilettiği bildirildi.

Grybauskaite, mesajında "Terör saldırılarını ve diğer suçları şiddetle kınıyoruz. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Türkiye ve halkı, haksız bir şiddetin kurbanı oldu." ifadesine yer verdi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da resmi Twitter hesabında, "İstanbul'da korkunç bir terör daha. Hayatını kaybedenlerinin ve yaralıların ailelerine içten taziyelerimizi iletiyoruz." paylaşımında bulundu.

GÜRCİSTAN

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, saldırıyla ilgili yayımladığı taziye mesajında, İstanbul'daki terör saldırısından endişe duyduklarını belirterek, Türk halkı ve hükümetine başsağlığı diledi.

Çağdaş ve modern dünyada masum insanların yaşamlarının "bir mücadele ve darbe silahı" olarak kullanılmasının üzücü olduğunu ifade eden Kvirikaşvili, "Dünyanın bu zulmü durdurması için ortak çaba göstermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İstanbul'daki terör saldırısı şiddetle kınandı.

Açıklamada, "Patlamada hayatı kaybedenlerin ailelerine ve Türkiye hükümetine başsağlığı, yaralılara ise acil şifa diliyoruz." ifadesine yer verildi.

İSPANYA

İspanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, İspanya Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığının kınama açıklamasına yer verildi.

İstanbul'daki terör saldırısının şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dilendi.

Açıklamada, "İspanya, terör vahşeti ile mücadelelerinde Türk halkı ve yetkilileriyle tam bir dayanışma içerisinde olduğunu ve bu belaya son vermek için işbirliği yapmaya devam etme konusundaki kararlılığını yinelemektedir." ifadeleri kullanıldı.

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni da İstanbul'da yaşanan terör saldırısı karşısında İtalya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu bildirdi.

Bakan Gentiloni, Twitter’daki kişisel hesabından, “İstanbul’da bu sabah acımasız bir terör saldırısı oldu. İtalya, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve Türk hükümetinin yanındadır.” şeklinde paylaşımda bulundu.

Bu arada, Türk milli futbolcu Caner Erkin’in yeni kulübü İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Inter de Türkçe Twitter adresinden "Vezneciler" başlığıyla yaptığı paylaşımda, saldırıdan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

AB'DEN KINAMA

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Sözcüsü Maja Kocijancic, yazılı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi.

İstanbul’daki bombalı saldırıyla Türkiye'nin bir kez daha bir terör saldırısının hedefi olduğunu kaydeden Kocijancic, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Kocijancic, "AB olarak Türkiye'ye, hükümetine ve halkına devam eden dayanışmamızı bir defa daha yinelerken, küresel terör tehlikesi karşısında birlikte ve yakinen çalışma kararlılığımızı da bir defa daha teyit ederiz." ifadelerini kullandı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber de Twitter hesabından, korkunç saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Sivil ve polis teşkilatından tüm kurbanların kederli ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimi sunar, yaralılara acil şifalar dilerim." ifadesine yer verdi.

KANADA

Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kanada'nın, mübarek ramazan ayının başlangıcında İstanbul'da gerçekleşen bombalı saldırı karşısında dehşete düştüğünü bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...