'Felluce'deki sivillere karşı zulümler cezasız kalmasın'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Felluce'deki sivillere karşı zulümler cezasız kalmasın'

DÜNYA Haberleri  / AA

HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Stork, "Hükümet güçlerinin sivillere yönelik tekrar eden zulümlerine karşı cezasız kalmasını Iraklı yetkililerin sona erdirmesinin zamanı geldi." dedi.

Irak ordusunun Felluce kentini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı operasyonda, hükümet güçlerince "yargısız infaz, sivillere şiddet, zorla kaybetme ve naaşların bütünlüğünün bozulması" gibi hak ihlallerinin gerçekleştirildiğine dair güçlü delillerin bulunduğu açıklandı.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin katıldığı DAEŞ'e karşı ortak operasyondaki insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

Açıklamada, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin operasyon öncesinde "sivilleri korumak için gerekli önlemleri aldıklarını" bildirmesine rağmen, "HRW, 23 Mayıs'tan bugüne kadar çatışmaların sürdüğü iki hafta boyunca çoğunlukla kentin civarında hükümet güçlerinin yargısız infaz, sivillere şiddet, zorla kaybetme, naaşların bütünlüğünün bozulması gibi hak ihlallerine ilişkin güçlü delillerle karşılaştı." ifadeleri kullanıldı.

"Yetkililer kenarda hiçbir şey yapmadan beklememeli"

İbadi'nin operasyon sırasında sivilleri öldüren ve hak ihlallerinde bulunan şahitler hakkında tutuklama emri verdiğini hatırlatan HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Joe Stork'un şu ifadeleri de açıklamada yer aldı:

"Irak hükümeti DAEŞ ile savaşında ahlaki üstünlüğü elde etmek istiyorsa güçlerini kontrol etmeli. Hükümet güçlerinin sivillere karşı tekrar eden zulümlerine karşı cezasız kalmasını Iraklı yetkililerin sona erdirmesinin zamanı geldi. Savaşçılar hükümet adına katliamlar gerçekleştirirken, yetkililer kenarda hiçbir şey yapmadan beklememeli. Siyaset, güvenlik ve adalet birimlerinden yetkililer bir araya gelip Felluce'de olanların nasıl ve neden gerçekleştiğini şeffaf şekilde ortaya çıkarmalı."

DAEŞ'in de benzer şekilde Felluce'den kaçmak isteyen sivillere izin vermemesi ve kaçmaya çalışanları öldürmesinden derin endişe duyulduğu belirtilirken, örgütün eylemlerinin sivillerin "canlı kalkan" olarak kullanılmasıyla savaş suçlarına varabileceğine değinildi.

Bedir Tugayları ve Hizbullah beyaz bayraklı sivillere ateş açtı

Bölgedeki sivillere yönelik ihlallerinden örneklerin verildiği açıklamada, Felluce'nin kuzeyindeki Sacar köyünden kaçan Cümeyla kabilesinden, aralarında bir çocuğun da bulunduğu 17 erkeğin, güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi tarafından alıkonularak Ebu Südeyra'da öldürüldüğüne ilişkin görgü şahitlerinin ifadeleri aktarıldı.

Yine Sacar'da Haşdi Şabi içindeki Bedir Tugayları ve Hizbullah'ın beyaz bayraklarla kendilerine koşan sivillere ateş açtıklarına, ateş açan askerlerin ifadelerinde de komutanlarının kendilerine bu emri verdiğini söylediğine işaret edildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...