'Haşdi Şabi DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillere işkence ediyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Haşdi Şabi DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillere işkence ediyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

ITC Genel Başkan Yardımcısı Turan, "Felluce operasyonuna katılan Haşdi Şabi, DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillere işkence ediyor, haksız uygulamalarda bulunuyor, cinayetler işliyor." dedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Felluce'nin kurtarılması için başlatılan operasyonda yer alan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin sivillere yönelik ihlallerinin, terör örgütü DAEŞ'e yarayacağı uyarısında bulundu.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Felluce operasyonuna katılan Haşdi Şabi, DAEŞ'ten kaçmayı başaran sivillere işkence ediyor, haksız uygulamalarda bulunuyor, cinayetler işliyor. Çatışma ortasında kalan sivillere böyle davranılması, DAEŞ'in kontrolündeki bölgelerde yaşamaya devam eden sivilleri ciddi şekilde kaygılandıracaktır." dedi.

Haşdi Şabi'nin bu tutumunun Musul'u kurtarma operasyonunu da etkileyeceğini söyleyen Turan, "Aynı durum Musul'da da tekrarlanacak mı?" sorusunun akıllara geldiğini ifade etti.

Turan, DAEŞ'e karşı operasyonlara Irak ordusunun yanı sıra bölge halkının da katılmasının daha sağlıklı olacağını belirtirken, "Haşdi Şabi ve benzeri silahlı grupların sivillere karşı yaptığı ihlaller daha çok DAEŞ'in işine geliyor. Bölge halkının öncülüğündeki operasyonlar söz konusu ihlalleri en aza indirecektir." dedi.

Irak'ın batısında yer alan Enbar ilindeki kurtarma operasyonunda sivillere karşı hak ihlallerinin çok az olmasına dikkati çeken Turan, bunun oradaki bölge halkının çatışmalarda öncü rol oynamasıyla sağlandığını söyledi.

Demografik değişimin altyapı hazırlıkları

Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Rıyaz Sarıkahya da Felluce'de yaşanan insanlık dramına sessiz kalmanın kabul edilemeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

"Felluce'de sivillere yapılanlar inkar edilemez. Başbakan Haydar el-İbadi de bu konuya değinerek, cinayet işleyenlerin tutuklanması talimatı verdi. Haşdi Şabi'ye bağlı silahlı gruplara ceza verilmesi elzemdir. Bu ceza talimatını da Irak'taki Şii dini merci Ayetullah Ali Sistani'nin vermesi gerekiyor. Aksi takdirde Haşdi Şabi'nin işlediği tüm cezaların faturası kendisine dönecektir. Herkesin bildiği gibi söz konusu silahlı grup onun fetvası üzerine kuruldu."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...