Kremlin'in 'siyasi mahkumları'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kremlin'in 'siyasi mahkumları'

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın 22 yıl hapis cezasına çarptırdığı Ukraynalı milletvekili Savçenko'nun ülkesine dönmesinin ardından gözler, Rusya'daki diğer Ukraynalı mahkum ve tutuklulara çevrildi .

Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçılar tarafından kaçırıldıktan sonra Rus mahkemesince hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun ülkesine geri getirilmesinin ardından dikkatler, diğer Ukraynalı mahkum ve tutuklulara çevrildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Rusya'nın yasa dışı olarak ilhak ettiği Kırım'da özgürlük talepleri ile Ukrayna'nın doğusunda ülkenin toprak bütünlüğünü savundukları gerekçesiyle "terör, provokasyon veya cinayet" suçlamalarıyla onlarca Ukraynalı mahkum ve tutuklu olarak Rus hapishanelerinde tutuluyor.

Hapishanelerde kalanlar arasında en dikkati çekenler ise Kırım’ın işgaline karşı çıkanlar yer alıyor. Kırım'ın yasa dışı ilhakına itiraz eden sinema yönetmeni Oleg Sentsov, terör örgütü kurduğu suçlamasıyla 20 yıla kadar hapse mahkum edildi. Kırım'ın işgaline karşı çıkan tarihçi Aleksey Çirniy, aktivist Aleksandr Kolçenko ve fotoğrafçı Gennadiy Afanasov da "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla hapis ceza aldı.

Hayser Cemiloğlu Kremlin tarafından şantaj için kullanılmak istendi

Moskova'nın elinde tuttuğu en dikkat çekici isimlerden biri de Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun oğlu Hayser Cemiloğlu. Rus yönetiminin Kırım’ı ilhakından önce kaza sonucu bir kişinin ölümüne sebep olan Hayser Cemiloğlu, kaçırılarak Rusya’da yargılandı. Cemiloğlu, 3,5 yıl hapse mahkum edildi. Olay, Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu’na karşı Kremlin tarafından şantaj için kullanılmak istenmişti.

Kırım’ın eski milyonerlerinden Aleksandr Kostenko'nun yanı sıra Ukraynalı Yuri İlçenko, Andrey Kolomiets ve Sergey Litvinov, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalama yerine Rusya ile yakın ilişkiler kurması üzerine 2013'ün sonunda başlayan meydan olaylarıyla bağlantılı oldukları iddia edilerek Rus hapishanelerine götürüldü.

Ukraynalı siyasi mahkumlar arasındaki en yaşlı kişinin de 74 yaşındaki Yuri Soloşenko olduğu belirtiliyor. Soloşenko, ajanlık suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

120'nin üzerinde Ukraynalı esir tutuluyor

Ukrayna Güvenlik Servisi kaynakları, ülkenin doğusundaki çatışmalar sırasında 120'nin üzerinde Ukraynalının, ayrılıkçılar ve Rusya'nın elinde esir tutulduğunu bildirdi.

Rusya'nın elinde tuttuğu ancak bir süre önce ülkesine getirilen Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko da siyasi tutuklular arasındaki en dikkat çeken isimlerden biriydi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Savçenko'nun ülkeye geri getirilmesinin ardından Rusya’da bulunan Ukraynalı siyasi mahkum ve tutukluların üzerinde yoğunlaşacağının sinyallerini vermişti.

Minsk Anlaşması'nda, "tüm rehineler ve yasa dışı gözaltına alınanların bırakılmasıyla" ilgili maddenin hayata tam olarak geçirilip geçirilmeyeceğini, gelecek günlerde Ukrayna’nın ve uluslararası toplumunun ortaya koyacağı diplomasi mücadelesi belirleyecek. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...