Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

24 saatte 4 bin Felluceli kaçtı

Düzenleyen:
24 saatte 4 bin Felluceli kaçtı

DÜNYA Haberleri

DAEŞ'in kuşatıldığı Felluce'de halen binlerce sivil rehin tutulsa da ordu birliklerinin açtığı kaçış rotasından son 24 saatte kitlesel göç yaşandı.

Irak Ordusu ve müttefiklerinin Felluce'yi Irak Şam İslam Devleti DAEŞ örgütünden geri almak için başlattığı operasyon sırasında, sivillerin kenti boşaltabilmesi için açılan güvenlik koridorundan 4 bin kişinin kenti terk ettiğini duyuruldu.Bir günde 4 bin kişinin çıktığı koridor, DAEŞ'in geçen Cuma günü kaçmaya çalışan 18 sivili öldürdüğü bölgede açıldı.

Kentten son çıkanlarla birlikte Felluce'de kaçanların sayısı neredeyse 24 bine ulaşmış durumda. Ancak halen binlerce kişi tarafından canlı kalkan olarak tutuluyor.Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet, gelişmeleri "DAEŞ kent merkezinde mahsur kalan diğer 50 bin sivilin kesinlikle kaçmasına izin vermiyor. Örgüt onları bir kalkan olarak kullanıyor. Çatışmaların  yoğun yaşandığı bölgelerdeki siviller, imkan buldukları takdirde gizlice cephenin diğer tarafına geçmeye çalışıyor. Bu yüzden sivillerin bir alanda olduğunu veya bir arada kaldıklarını söylememiz mümkün değil çünkü herkes kendi imkanlarıyla farklı bölgelerden kaçıyor" sözleriyle anlattı.

Acil yardıma ihtiyaç var

DAEŞ'den kaçmayı başaranlar Felluce çevresindeki kamplara yerleştiriliyor. Norveç Mülteci Konseyi'nden (NRC) yapılan açıklamada, sivillerin kenti terk edebilmesinden memnun olduklarını ancak yardım kuruluşları olarak bu kişilerin ihtiyaçlarını gidermede zorlandıklarını söyledi. Norveç Mülteci Konseyi, koridor açılmadan önce yaptığı tahminlere göre kentte yaklaşık 50 bin sivilin bulunduğunu açıklamıştı.NRC medya sorumlusu Karl Schembri, Irak'taki yardım kuruluşlarının acil ihtiyaç malzemelerini dağıtmak konusunda dahi büyük fon sıkıntısı çektiklerini söyledi.23 Mayıs'ta başlayan operasyon sivillerin zarar görmemesi için bir süre durdurulmuş, ardından geçtiğimiz hafta özel birlikler yeniden harekete geçmişti.Terör örgütü DAEŞ, Irak'ta ilk büyük yerleşim yerinde kontrolü ele geçirmeyi Felluce'yi alarak başarmıştı. 2014 yılında DAEŞ'in hakimiyet kurduğu Felluce, Musul'dan sonra örgütün elinde bulundurduğu ikinci büyük kent.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...