ABD Başkanı Obama 'radikal İslam' eleştirilerini yanıtladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD Başkanı Obama 'radikal İslam' eleştirilerini yanıtladı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Barack Obama, Orlando’da 49 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ve DAEŞ’e karşı verilen mücadeleye ilişkin bilgi almak üzere ABD Hazine Bakanlığında Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenledi.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, gece kulübündeki saldırıya ilişkin, "Şu anda yabancı bir terör grubunun Orlando’daki saldırıyı yönlendirdiğini gösterecek herhangi bir bilgiye sahip değiliz." dedi.

"Tanımlama ne kazandırabilir?"

Obama, terör saldırılarına ilişkin "radikal İslam" ifadesini kullanmamasına yönelik eleştirileri yanıtladı. Kongre’deki Cumhuriyetçilerin, "DAEŞ’i radikal İslamcılar olarak tanımlamadığımız müddetçe örgütü yenemeyeceğiz." dediklerini hatırlatan Obama, şunları kaydetti:

"Bu tanımlamayı kullanma ne kazandırabilir? Neyi değiştirebilir? DAEŞ’in Amerikalıları daha az öldürmeleri taahhüdünü mü verdirir? Daha fazla müttefik mi kazandırır? Cevap bunların hiçbiri. Bir tehdidi farklı bir isimle tanımlamak onu yok etmiyor. Bu siyasi bir dikkat dağıtmadır. 7,5 yıllık başkanlığımda ‘radikal İslam’ tanımlamasını kullanmadığımızdan dolayı izleyemediğimiz bir strateji olmadı. Hiçbir danışman bir kere olsun ‘Eğer bu tanımlamayı kullanırsak bunu altüst ederiz’ demedi."

"Bu bizim istediğimiz Amerika değil"

İsim vermeden Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayı Donald Trump’a yüklenen Obama, Trump’ın Müslümanların ABD’ye gelişini yasaklama önerisini sert şekilde eleştirdi.

"ABD'li Müslümanları inançlarından dolayı ayrımcılığa mı uğratacağız?" diye soran Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bizim istediğimiz Amerika değil. Demokratik ideallerimizi yansıtmıyor. Bizi daha güvenli kılmayacak, daha az güvende bırakacak. DAEŞ’in Batı’nın Müslümanlardan nefret ettiği düşüncesini desteklemek, bu ülkedeki ve dünya üzerindeki Müslümanları her ne yaparlarsa yapsınlar töhmet ve saldırı altında bırakacak. Bu ABD’li Müslümanlara hükümetlerinin kendilerine ihanet ettiğini hissettirecek."

"Esed’in yer almadığı bir süreç için baskımızı sürdüreceğiz"

Obama, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının sivillerin yaşadığı zorlukları tamamen bitirmediğini söyledi.

Esed rejiminin anlaşmanın ihlal edilmesindeki sorumluluğuna dikkati çeken Obama, "Suriye’de Esed’in içinde yer almadığı bir geçişle sonuçlanacak, iç savaşı bitirecek siyasi süreç için baskımızı sürdüreceğiz." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...