Trump silah satışının kısıtlanması konusunda NRA ile görüşecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Trump silah satışının kısıtlanması konusunda NRA ile görüşecek

DÜNYA Haberleri  / AA

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan aday Trump, terör takip veya terör bağlantıları nedeniyle seyahat etmeleri yasak olanlar listelerinde yer alanlara silah satışlarının engellemesi konusunda NRA ile görüşeceğini bildirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, terör takip veya terör bağlantıları nedeniyle seyahat etmeleri yasak olanlar listelerinde yer alanlara silah satışlarının engellemesi konusunda Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ile görüşeceğini bildirdi. 

ABD’de Orlando kentinde hafta sonu çoğunlukla eşcinsellerin gittiği bir gece kulübüne düzenlenen ve 49 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından silahlanmayla ilgili tartışmalar yeniden gündemin en önemli maddesi haline geldi.

Silah satışının daha sıkı kontrol altına alınması için Kongre’den yasa çıkarma girişimleri her defasında başarısızlıkla sonuçlanan Başkan Barack Obama, dün yaptığı açıklamada, terörle olası bağlantılı insanların uçaklara bindirilmediği gibi onların silah edinmelerinin de önüne geçilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Ülkedeki en güçlü silah lobisi arasında gösterilen ve seçim döneminde adaylara en fazla bağış yapan kurumlardan arasında yer alan NRA ise silah satışını zorlaştıracak olası politika değişikliğine tüm gücüyle karşı çıkmasıyla biliniyor. NRA, silahlanma hakkını geleneksel olarak savunan Cumhuriyetçiler üzerinde de etkili bir güce sahip. NRA, başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump’ı desteklediklerini açıklamıştı.

Trump da bugün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, silah satışlarının kısıtlanması konusunda NRA ile görüşeceğini duyurarak “Başkanlık seçimlerinde beni destekleyeceklerini duyuran NRA ile terör takip veya terör bağlantıları nedeniyle seyahat etmeleri yasak olanlar listelerinde bulunanlara silah satışının engellenmesini görüşeceğim.” ifadesini kullandı.

"NRA'nın bu konudaki pozisyonu değişmedi"

NRA Yasama Şefi Chris Cox da Trump’la görüşmekten mutluluk duyacaklarını bildirdi. Cox yazılı açıklamasında, şu görüşleri aktardı:

“NRA’nın bu konudaki pozisyonu değişmedi. NRA teröristlerin silah almasına veya elinde bulundurmasına müsaade edilmemesi gerektiğine inanıyor. Silah almaya kalkışan terör takip listesindeki bir kişi Federal Araştırma Bürosu tarafından adamakıllı araştırılmalıdır ve bu soruşturma esnasında silah satışına mani olunmalıdır.”

Demokratlar, Senato’da kürsüyü işgal ediyor

Öte yandan Senato’da bulunan Demokratlar, silahlanma yasasıyla ilgili bir an önce harekete geçilmesi için “kürsü işgali (filibuster)” eylemi başlattı.

Kürsü eylemine öncülük eden Demokrat Parti’nin Connecticut Senatörü Chris Murphy, bireysel silahlanma kanununda somut ilerlemeler kaydedilinceye kadar kürsüden inmeyeceklerini söyledi. Yaklaşık 5 saattir konuşmasını sürdüren Murphy, “Bunun ne kadar zaman alacağını bilmiyorum ama meslektaşlarımıza ileriye dönük adım atma zamanı sunarken burada durup kürsüyü işgal edeceğim.” dedi.

Filibuster, senatörlerin daha çok istemedikleri bir tasarının onaylanmasına mani olmak için Senato Genel Kurulu'nda saatlerce konuşmaları eylemine deniliyor. Yasal olarak kısıtlanamayan senatörlerin bu konuşmaları, saatlerce sürebiliyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...