Almanya’da Müslümanlara karşı ön yargı arttı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Almanya’da Müslümanlara karşı ön yargı arttı

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya'da yapılan bir araştırmada Almanların, Müslümanlara karşı ön yargıların arttığını ortaya koydu.

Leipzig Üniversitesi öğretim üyeleri Oliver Decker, Johannes Kiess ve Elmar Braehler tarafından bu yıl 2 bin 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, ülkede aşırı sağcı düşünceye sahip olanların oranında geçen yıllara göre çok fazla değişiklik olmadı ancak özellikle Müslümanlar, sığınmacılar ve Romanlar konusundaki düşmanlığın arttığı tespit edildi.

Araştırmaya katılanların yüzde 50’si Almanya'daki Müslümanlardan dolayı ülkesinde kendisini yabancı hissettiğini ifade etti.

Bu oran 2014’te yüzde 36,6, 2011’de ise yüzde 26,1 olarak saptanmıştı.

Müslümanların Almanya’ya gelmesinin sınırlandırmasını isteyenlerin oranı da 2014’te yüzde 36,6 olurken, bu oran bu yıl yüzde 41,4'e yükseldi.

Yabancı düşmanlığı oranının özellikle erkeklerde ve eğitim seviyesi düşük olan kişilerde yüksek

Aşırı sağcı ve İslam karşıtı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisi seçmenlerinin yüzde 85,9'unun, "Çok sayıda Müslümandan dolayı ülkemde bazen kendimi yabancı hissediyorum." şeklindeki ifadeye onay verdiği gözlemlenirken, Sosyal Demokrat Birlik Partisi (SPD) seçmeninin yüzde 47,8'inin, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin seçmeninin yüzde 45,7'sinin, Sol Parti seçmeninin yüzde 37,7'sinin ve Yeşiller Partisi seçmenin yüzde 24,7'sinin de bu cümleye destek vermesi göze çarptı.

“Romanlar çevremde bulunması durumunda bundan rahatsızlık duyarım.” diyenlerin oranı 2014’e göre 2016’da yüzde 2,4 artarak yüzde 57,8'e yükselirken, Romanların kent merkezlerinden gönderilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 49,6 oldu. 

Yabancı düşmanlığının Almanya’nın doğu eyaletlerinde, batı eyaletlerine göre daha yüksek olduğu ve genelde de 5 kişiden birinin yabancı düşmanlığı içeren görüşleri savunduğu ortaya konuldu.

Ülkenin doğu eyaletlerinde yabancı düşmanlığı yüzde 22,7 olarak ölçülürken, batı eyaletlerinde bu oran yüzde 19,8 olarak gerçekleşti. 

Toplumun tüm kesimlerinde görülen yabancı düşmanlığı oranının özellikle erkeklerde ve eğitim seviyesi düşük olan kişilerde yüksek olduğu vurgulandı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...