Jo Cox İngiltere’yi “birlik”te tutacak

Düzenleyen:
Jo Cox İngiltere’yi “birlik”te tutacak

DÜNYA Haberleri

Gelecek hafta yapılacak AB referandumu öncesi İşçi Partili Jo Cox’un öldürülmesinin ardından, Avrupa Birliği’nde kalma yanlıları oylarını artırdı

İngiltere, önceki gün seçim bölgesi Birstall’da uğradığı silahlı ve bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden İşçi Partili milletvekil Jo Cox’a ağlıyor. Başta İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn olmak üzere birçok siyasetçi, vatandaş, ailesi, dostları ve çalışma arkadaşları sokak ortasında öldürülen Cox’u andı. Hem Londra hem de seçim bölgesi Birstall’daki anma yerlerine gelenler gözyaşları içinde çiçek buketleri ve cinayeti kınayan mesajlar bıraktı. Tarihî parlamento binasının önünde bulunan çok sayıda kişi de meydandaki alanı çiçeklerle donatttı. 23 Haziran’daki İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmamayı oylamaya bir hafta kala gerçekleştirilen saldırı sonrası referanduma yönelik kampanya çalışmaları durduruldu. AB üyeliğinin devam edilmesini destekleyen İşçi Partili Cox’un öldürülmesinin ardından küresel piyasalarda satışlar yerini alımlara bıraktı. Bunu değerlendiren uzmanlar, “Jo Cox’un öldürülmesi AB’de kalma yanlılarının oylarını artıracak” şeklinde yorumladı. İngiliz parlamentosundaki Suriye Grubu’nun eşbaşkanı olan Cox, Suriyeli mültecilerin İngiltere’ye daha fazla kabul edilmesi için çalışıyordu.
KATİL IRKÇI ÇIKTI
Bu arada Jo Cox’un katil zanlısı Tommy Mair’in (52) ABD merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak (National Alliance) ile 1999’dan bu yana bağlantılı olduğu öne sürüldü. ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşu, Mair’in Ulusal İttifak’tan silah ve patlayıcı yapımının anlatıldığı kılavuzlar satın aldığını gösteren 3 faturayı kamuoyuyla paylaştı. Mair’in adının ve ikamet adresinin de yer aldığı faturalarda, evde tabanca yapımı ve patlayıcı kimyasına dair kitaplar ile Adolf Hitler’in Nazi Partisi üyelerine yönelik 1942’de kaleme aldığı “Mücadele Ediyorum” (Ich Kampfe) adlı resimli el kitabının yer aldığı görüldü. Beyaz ırkın üstünlüğü tezini savunan Ulusal İttifak, İslam ve Yahudi karşıtı görüş ve eylemleriyle tanınıyor. Öte yandan Saldırganın kardeşi Scott Mair ise, ağabeyi Tommy Mair'in akli dengesinin yerinde olmadığını ve bir süredir psikolojik tedavi gördüğünü ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...