Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Muhtemel 'Brexit' sonrası ayrılık süreci

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Muhtemel 'Brexit' sonrası ayrılık süreci

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere'de gelecek hafta yapılacak referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sonucu çıkması durumunda iki yıllık müzakere sürecinin başlaması bekleniyor.

AB, İngiltere'nin referandumdan Brexit çıkması durumunda bir üye devletin birlikten ayrılma kararının uygulamasını belirleyen Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini devreye sokacak. İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci, AB Konseyi'ne referandum sonucunun resmen iletilmesiyle başlayacak.

İngiltere Başbakanı, AB Liderler Zirvesi'nde yapılan referandum sonucunu bildirecek. Bu bildirinin ardından, İngiltere ve Birlik arasında tüm konuları içeren müzakere süreci başlayacak.

AB tarafının müzakere heyeti AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği tarafından belirlenip AB Konseyi tarafından onaylanacak. AB İngiltere arasındaki müzakerelerin uzatılmasına karar verilmezse süreç iki yıl alacak. Bu sürenin ardından da İngiltere AB’den tamamen çıkmış olacak.

Ancak bu pazarlık süresince, İngiltere kendisini ilgilendiren konular dışındaki meselelerde AB Konseyi'nde de söz sahibi olmaya devam edecek ancak kendisini ilgilendiren konulardaki toplantı ve görüşmelere katılamayacak. AB mevzuatına göre, Birlik'ten ayrılan ülke, tekrar birlik üyesi olmak için başvuru yapabilecek. Böyle bir durumda ise AB ile İngiltere tüm konuları tekrar müzakere edecek.

Öte yandan, 28 AB üyesi ülkenin liderleri 28-29 Haziran'da Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde buluşacak. İngiltere'nin "Brexit" kararını bu zirvede bildirmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık'ta AB referandumu, 23 Haziran Perşembe günü yapılacak. Referandumla seçmenlere, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...