Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mirasımız Derneği Filistin'de 45 camiyi restore etti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Mirasımız Derneği Filistin'de 45 camiyi restore etti

DÜNYA Haberleri  / AA

Mirasımız Derneği, Kudüs başta olmak üzere Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde binanın restorasyonunu tamamladı.

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği), Türkiye'deki yardımsever vatandaşların desteğiyle Kudüs başka olmak üzere Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde binanın restorasyonunu tamamladı.

Mirasımız Derneği yetkililerinden Halis Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin bazı yasal gerekçelere dayandırarak başta ibadethaneler olmak üzere eski yerleşim yerlerindeki konutlara el koyduğunu söyledi.

Mutlu, İsrail hükümetinin atıl durumda bulunan camilerin kullanılmamasını gerekçe göstererek bunlara el koyduğunu belirterek, "İsrail'in kayıp mülkler kanunu var. Bu kanuna dayanarak İsrail, sahipsiz olarak değerlendirdiği yapılara el koyuyor, yıkıyor veya satın alıyor. Bu şekilde çok sayıda cami yıkıldı, evler ise satıldı. Biz de elimizden geldiğince işgalin yol açtığı sahipsiz ve bakıma muhtaç yapıları onarmaya çalışıyoruz." dedi.

Kudüs ve Hayfa'da restore edilemeyen veya edilmesine izin verilmeyen çok sayıda ibadethane olduğunu kaydeden Mutlu, Filistin halkının bu yapıları onaracak maddi gücünün bulunmadığına dikkati çekti.

"İsrail sürekli engel çıkarıyor"

Mutlu, İsrail hükümetinin restorasyonlar konusunda sürekli engeller çıkardığını vurguladı.

Başta Kudüs ve Hayfa olmak üzere Filistin'in birçok bölgesinde restorasyonun tamamlanması için İsrail'in süre tanıdığını ve bu süre içinde tamamlanamaz ise yıkımın gerçekleştiğini ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

"İsrail'in izin verdiği yerlerin restorasyonunu tamamladık. Hayfa şehrinde Hayfa Ulu Cami bunlardan bir tanesi. Bu cami Osmanlı eseri ve büyük bir camidir. Restorasyon için Hayfa Belediyesi dört sene önce bir yazı gönderdi, 'Caminin restorasyonu iki ay içinde yapılmaz ise cami tamamen yıkılacak' dendi. Bize böyle bir haber gelmesi üzerine derhal caminin onarımına başladık. Hayfa Ulu Cami, zarar görmeden faaliyetine devam ediyor."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...