Çin ve Endonezya arasında balıkçı gerilimi

Çin ve Endonezya arasında balıkçı gerilimi

DÜNYA Haberleri

Endonezya donanma kuvvetleri, Çin'den gelip kendi sularında kanunsuz balıkçılık yapan balıkçı teknelerini vurdu, iki ülke alarma geçti.

Endonezya Başkan Yardımcısı Jusuf Kalla, Pekin'e bir mesaj yollayacaklarını ve Güneydoğu Asya ülkelerinin Natuna adaları sularındaki hakimiyetlerine saygı gösterilmesini isteyeceklerini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı da bir Çinli balıkçı teknesinin Endonezya donanması tarafından vurulduğunu ve olayda bir kişinin yaralandığını iddia etti. Endonezyalı yetkililer ise geminin uyarı ateşlerine aldırmamasının ardından vurulduğunu ancak yaralı olmadığını öne sürdü.

Güney Çin Denizi olarak adlandırılan geniş bölgenin sadece kendisine ait olduğunu iddia eden Çin'e ait çok sayıda balıkçı teknesi, diğer ülkelerin kara sularına izin verilenden fazla yaklaşıyor. Filipinler de kısa süre önce bu sebeple Çin'i uluslararası mahkemeye şikayet etmiş ve Çinli yetkililer mahkemeyi tanımadıkları yönünde açıklama yapmıştı. Endonezya ise Filipinler, Çin, Malezya ve Brunei bandıralı balıkçı teknelerini bombalarken, Çin her kayalık ya da küçük ada parçasını yapay olarak genişletip savaş uçakları için pistler hazırlıyor. Birçok Uzakdoğu uzmanı, Pasifik'te gerilimin hat safhada olduğunu ve savaş ihtimalinin kapıda belirebileceğini söylüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...