BMGK: Yemen'de tek çözüm siyasi müzakere

Düzenleyen: / Kaynak: AA
BMGK: Yemen'de tek çözüm siyasi müzakere

DÜNYA Haberleri  / AA

BMGK, Yemen'de tek çözümün siyasi müzakereler olduğunu vurgulayarak, tüm taraflardan müzakere sürecini değerlendirmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen'de tek çözümün siyasi müzakereler olduğunu vurgulayarak, tüm taraflardan müzakere sürecini değerlendirmelerini istedi.

BMGK, Yemen'deki soruna ilişkin son durumu görüştü.

BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Kuveyt'ten video konferans yöntemiyle bağlanarak Konsey'e brifing verdi.

Tarafların hazırlanan yol haritasına olumlu yaklaştıklarını ancak henüz ulusal birlik hükümeti kurulması ve zamanlamaya ilişkin konularda anlaşmaya varılamadığını anlatan Ahmed, "Tarafların müzakerelere bağlılığına ilişkin teminat aldım ancak artık kapsamlı bir uzlaşmaya varmak için tarafların en kısa sürede zor kararları almaları gerekiyor." dedi.

Ülkedeki insani durumun aciliyetini, yaşanan gıda ve ilaç sıkıntısını vurgulayan Ahmed, müzakerelerdeki yavaş ilerleyişten duydukları endişeyi ifade etti.

Toplantının ardından BMGK Dönem Başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yemen'deki sorunun tek çözüm yolunun siyasi süreç olduğunu kaydetti.

"Konsey olarak taraflara esneklik ve uzlaşma çağrısı yapıyoruz." diyen Delattre, çözümün gecikmesinin ülkede DAEŞ ve benzeri terör örgütlerine daha fazla alan kazandıracağı uyarısında bulundu.

Taraflara çatışmaların durması anlaşmasına saygı gösterme çağrısı yaptıklarını da belirten Delattre, uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerine karşı da Konsey'in tarafları uyardığını söyledi.

Yemen'de çatışan taraflar arasındaki müzakereler 21 Nisan'dan bu yana Kuveyt'te devam ediyor.

BM rakamlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 80'i insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...