Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AKPM, Türkiye raporunu değerlendirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AKPM, Türkiye raporunu değerlendirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye’de demokratik kurumların işleyişini ele aldığı oturumda İzleme Komitesi'nin Türkiye raporu da değerlendirildi.

Oturumda söz alan İzleme Komitesi raportörü Norveçli parlamenter Ingebjorg Godskesen, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin kurucu ortaklarından biri olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında "Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara kucak açışını destekliyoruz. PKK her gün birçok şehirde saldırıda bulunuyor. Biz bu saldırıları kınadık. Türkiye’nin vatandaşlarını koruma hakkını destekliyoruz. Bunu uluslararası standartlar çerçevesinde sağlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye raporunu kaleme alan bir diğer parlamenter Sırbistanlı Natasa Vuckovic de "Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda bu raporla Türkiye’ye güçlü bir mesaj veriyoruz." diye konuştu.

Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) grubu üyesi Anne Brasseur, "Terörü kınıyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelesini çok açık bir şekilde destekliyoruz." dedi. Venedik Komisyonu’nun raporunu hatırlatan ve sokağa çıkma yasağını eleştiren Brasseur, sığınmacılara kucak açan Türkiye’ye minnettar olduklarını da sözlerine ekledi.

AKPM Muhafazakar Grubu’nun (EC) Azerbaycanlı Başkan Yardımcısı Samet Seyidov ise terörle mücadelede Türkiye’ye destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Seyidov, raporun korsan bir tavırla hazırlandığını söyledi. 

"Bu eleştiriler Avrupa Konseyi’nin işi değildir"

Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) grubu üyesi İsviçreli parlamenter Alfred Heer, Türkiye’de meydana gelen terör saldırılarının Avrupa’da yeterince tepki görmediğinin altını çizerek, Ankara ve İstanbul saldırılarının Paris veya Brüksel’deki saldırılar kadar tepki görmediğini, yeteri kadar yer almadığını kaydetti. Tartışılan raporda ortaya konulan eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Heer eleştirilerin aşırı olduğunu belirterek "Bu eleştiriler Avrupa Konseyi’nin işi değildir" ifadelerini kullandı.

AKPM İzleme Komitesi’nin hazırladığı raporda Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen siyasi ve sosyolojik olaylara yer veriliyor. Türkiye’nin DAEŞ ve PKK terörüne karşı verdiği mücadelenin desteklenmesi gerektiği belirtilen raporda ayrıca 3 milyona yakın göçmene kapılarını açtığı için ülkeden övgüyle bahsediliyor. Demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konularda Ankara yönetiminin eleştirildiği rapora AKPM üyesi parlamenterlerden 40 değişiklik önergesi verildi.

Raporun ve Türkiye’nin demokratik kuruluşlarının işleyişinin tartışıldığı oturumda görüşmeler öğleden sonra da devam edecek. Oturumun sonunda rapor oylanacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...