Bolivya takvim değiştirip 3508 yıl ilerleyecek

Düzenleyen:
Bolivya takvim değiştirip 3508 yıl ilerleyecek

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Morales, ülkesinin miladi takvimi terk ederek yerli halkın kullandığı Aymara takvimine geçilmesini önerdi.

Cumhurbaşkanı Morales, ülkesinin miladi takvimi terk ederek yerli halkın kullandığı Aymara takvimine geçilmesini önerdi. Öneri gerçekleştiğinde Bolivya dünyadaki tüm ülkelerden 3508 yıl ileride olacak.

MİLADİ TAKVİMİ KARIŞIK BULUYOR

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Aymara takviminin 5524'üncü yeni yıl kutlamalarında kürsüye çıktı. Miladi takvimi karışık bulduğunu söyleyen Morales, 28 günlük 13 aydan oluşan yerli takviminin, gün sayısı 28 ile 31 arasında değişen miladi takvimden daha kullanışlı olduğunu savundu.

Bolivya takvim değiştirip 3508 yıl ilerleyecek

ATALARINA AİT TAKVİMİ YENİDEN KAZANDIRACAK

Yerli Aymara topluluğu üyesi Morales, "Kimliğimizi canlandırma yollarından biri de atalarımıza ait takvimi yeniden kazanmaktan geçiyor." diye konuştu.

Güney yarımkürede kış mevsiminin gün dönümü olan ve 'sıfırıncı gün' diye kabul edilen 21 Haziran, yerli takvimde yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor.

Aymara takvimine göre yılbaşı olan 21 Haziran tarihi, Morales tarafından 2010 yılında resmi tatil ilan edilmişti.

GÜNEŞ SAATİNİ TEMEL ALIYOR

İki yıl önce de başkent La Paz'daki Kongre binasının ön yüzünde bulunan saat yerli Bolivyalıların güneyli kimliğini vurgulamak için değiştirilmişti. Akrep ve yelkovanı saat yönünün tersine işleyecek biçimde değiştirilmiş, rakamlar da saat 1'den 12'ye gidecek şekilde düzenlenmişti.

Saat kadranı güneş saatini temel alıyor. Kuzey yarımkürede güneş saatinin gölgesi saat yönünde, güney yarımküredeyse gölge saat yönünün tersine doğru ilerliyor.

Aymara yılı, Kristof Kolomb'un Amerika kıtasını keşfettiği 1492'den bugüne kadar geçen yıllar, yerlilerin bölgede yaşadığı süre olarak kabul edilen 5.000'e eklenerek hesaplanıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...