Myanmar'da 'Arakan Müslüman toplumu' tartışması

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Myanmar'da 'Arakan Müslüman toplumu' tartışması

DÜNYA Haberleri  / AA

Myanmar'da ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), hükümetin Rohingyalar için önerdiği "Arakanlı Müslüman toplumu" ifadesini kullanmayacağını duyurdu.

USDP'den yapılan açıklamada, hükümetin Arakan eyaletindeki sorunlarla ilgili bölgedeki etnik topluluklarla ve siyasi partilerle ortak çalışması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Arakan Ulusal Partisi (ANP), Arakanlı Müslüman toplumu terimini kabul etmediğini bildirdi. Hükümetin bölgedeki etnik toplulukların ve siyasi partilerin tutumunu yansıtması gerekir." ifadesine yer verildi.

USDP, daha önce de Arakanlı Müslümanlar için Rohingya kelimesini kullanmayı reddetmiş ve Bengali ifadesini kullanacağını açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...