İngiltere'de 'ayrılık' önde

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiltere'de 'ayrılık' önde

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda 382 seçim bölgesinden 300'ünde sonuçlar belli olurken, birlikten ayrılma yönünde oy kullananlar yüzde 52'lik oranla önde gidiyor.

Sandıkların yerel saatle 22.00'de kapanmasının ardından 300 bölgede resmi sonuçlar açıklandı. Oy kullanan yaklaşık 25 milyon seçmenden 12.6 milyonu AB'den ayrılma, 11.8 milyonu ise birlikte kalma tercihinde bulundu. Birlikten çıkma taraftarları yüzde 52'lik oy oranını yakalarken, iki taraf arasında 740 bin oy fark bulunuyor.
Şu ana kadarki sayımlarda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıkmış durumda. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekiyor.
- Sterlin değer kaybetti
İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.
AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, oy sayımları devam ederken bir açıklama yaparak, referandumdan ayrılık kararı çıkması halinde İngiltere Başbakanı David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini savundu.
Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...