HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kuzey'in mescitleri

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kuzey'in mescitleri
Norveç, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Norveç'in Tromso kentindeki El Nur ve El Rahma mescitleri, Kuzey Kutbu'na en yakın Müslüman ibadethaneleri olarak öne çıkıyor.

Kuzey Kutbu'na en yakın mescitler, Norveç'in Tromso kentinde yer alıyor. El Rahma ve El Nur mescitleri, küçük olsalar da hem bulundukları coğrafi konum hem de kentteki Müslümanları bir araya getirme ve İslam'ı anlatmada büyük bir görev üstleniyorlar.

Al Rahma, 50 bin nüfuslu Tromso'nun Gronnegata Caddesi'ndeki yeşil bir binada yer alıyor. Camında Kabe ve Mescid-i Nebevi fotoğraflarının bulunduğu, aslında eski bir ev olan mescit, son 20 yıldır Müslümanların dualarıyla ve Kur'an-ı Kerim'le yankılanıyor.

Girişi arkadan olan mescit, küçük olsa da kapısı sadece Müslümanlara değil İslam hakkında bilgi almak isteyen herkese açık. Daha çok Afrikalıların gittiği iki katlı mescitte, sadece namaz kılınmıyor. Ramazan ayında oruçlarını burada açan Müslümanlar, birbirleriyle de mescit sayesinde tanışıyor.

Al Rahma'dan yaklaşık 300 metre uzaklıkta ise diğer bir mescit El Nur bulunuyor. Al Rahma gibi eski bir eve kurulu olan mescit, daha büyük olduğu için merkez olarak da niteleniyor. Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı yerlerin olduğu merkezde, çocuklara İslami bilgiler ve Kur'an-ı Kerim de öğretiliyor.

Büyük bir cami yapılmasına izin verilmedi

El Nur'un kurucusu Andrew Wenham, merkezi 2006 yılında yapmaya başladıklarını belirterek, "Gelip Tromso'daki halimizi ve burada çok sayıda Müslümanın olduğunu gören bir Suudi'den destek aldık. Geldi ve çok küçük bir merkezimiz olduğunu gördü. Almak istediğimiz bir yer vardı, finansal olarak yardımcı oldu." dedi.

Avustralyalı olan Wenham, merkezin yetersiz geldiğini, Tromso'nun sembolü olabilecek büyük bir cami inşa etmek istediklerini ancak yerel hükümetin izin vermediğini de anlattı.

"Bu mescit Müslümanlar için bir referans noktası"

El Nur'da Müslüman olmayan Norveçlilere de İslam hakkında bilgi verdiklerini anlatan Ali, mescidin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Norveç'in kuzeyindeyiz. Sadece 6-7 saatlik bir araba yolculuğuyla Kuzey Kutbu'na varıyorsunuz. Burada hava koşulları çok zor. Ramazanda güneş hiç batmıyor. Kışları sürekli gece oluyor. O yüzden de burada bir referans noktası olması çok önemli. Bu mescit de Müslümanlar için bir referans noktası." diye konuştu.

İslami bilgiler, evlilik, cenaze, bayramlar gibi her konuda Müslümanların mescitle irtibata geçebildiğine işaret eden Ali, özellikle gençler açısından El Nur'un büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Namaz kıldığımızı gördüklerinde bize bağırıyorlar" 

Somalili Mohammed Josef Moe ise okulda namaz kılarken güçlükle karşılaştığını belirtti. Moe, "İşte veya okuldayken teneffüslerde veya aralarda namaz kıldığımızı görüyorlar. Bize bağırıyorlar, bize kızıyorlar. Burada namaz kılmamanız gerekiyor diyorlar. Karşı karşıya kaldığımız en önemli sorun bu." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...