Saldırıya dünyanın dört bir yanından tepki mesajları geldi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Saldırıya dünyanın dört bir yanından tepki mesajları geldi

DÜNYA Haberleri  / AA

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen ve 36 kişinin ölmesine, 147 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla ilgili tüm dünyadan kınama ve taziye mesajları geldi.

ABD

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptığı yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. "ABD, düzinelerce insanın öldüğü ve yaralandığı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen hain terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor." ifadesini kullanan Earnest, Atatürk Havalimanı'nın, yine bu yıl terör saldırısının yaşandığı Brüksel'deki havalimanının, uluslararası bağlantılar için bir sembol olduğuna işaret etti.

Earnest, açıklamasında şunları kaydetti:

"Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine derin taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terör tehdidiyle mücadelemizi sürdürürken, dünyadaki diğer dost ve müttefiklerimizle, NATO müttefiki ve ortağımız olan Türkiye'ye sarsılmaz desteğimizi sürdürüyoruz."

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada da "ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını güçlü şekilde kınıyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını ümit ediyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ABD'nin olayla ilgili yürütülen soruşturma süresince Türk makamlarıyla yakın temas halinde olacağı belirtildi.

NATO müttefiki Türkiye'nin terör tehdidiyle mücadelesinde dayanışma içinde oldukları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maalesef bu kanlı saldırı, masum sivilleri öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen saldırılar dizisinin en sonuncusunu oluşturuyor. Bu tür saldırılar, terör belasına karşı koymada Türk hükümetiyle çalışma kararlılığımızı ve bölgede barış ve uzlaşının geliştirilmesi için çalışanlara desteğimizi daha da güçlendirecektir."

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass de elçiliğin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte yas tuttuğunu belirterek, "Yaralılara acil şifa için dua ediyoruz. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırının dehşeti içindeyiz." mesajını paylaştı.

BM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınayarak, terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların arttırılması gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban, saldırıyı kınayarak kurbanların yakınlarına, Türk halkına ve hükümetine taziye dileklerini sundu.

Saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayan Ban, terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye ile "sıkı dayanışma" içinde olduğunu belirtti. Ban, terör ve aşırılıkçı şiddetle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini ifade etti.

Diğer yandan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'dan gelen "korkunç" haberler nedeniyle "şok olduğunu" ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin ivedilikle saldırıyı kınamasını istedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilciliği de sosyal medya hesabından saldırıyı hem Fransızca hem de İngilizce olarak kınadı.

Avrupa

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Üye ülkemiz Türkiye, tekrar bir ölümcül terör saldırısının acısını yaşamaktadır. Bu sıkıntılı zamanlarda sizinle beraberiz." ifadelerini kullanırken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ''İstanbul'dan gelen haberle şok oldum. Düşüncelerim Türkiye'deki insanlarla beraber.'' değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt da Twitter hesabından, "İstanbul'da düzenlenen başka bir saldırı karşısında dehşete düştüm. Saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum." paylaşımında bulundu.

AB'nin Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber de, "Atatürk Havalimanı'nı hedef alan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu, Türkiye'nin dünyaya açılan kapısını, dolayısıyla AB-Türkiye ilişkilerini hedef alan bir saldırıdır. Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız." açıklamasını yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, üzücü haberi AB liderleriyle yapılan zirve sırasında aldığını ifade ederek, ''Şahsım ve AB ülkeleri hükümet başkanları, hepimiz terörün bu yeni sinsi eyleminden ötürü şok içindeyiz.'' dedi. Merkel saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini bildirirken, yaralılara şifa diledi.

Türk halkına seslenmek istediğini belirten Angela Merkel, ''Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum.'' diye konuştu. Türkiye'nin son aylarda sürekli terörün hedefi olduğuna işaret eden Merkel, bu vesileyle ocak ayında yine bir terör saldırısında hayatını kaybeden Almanları anmak istediğini söyledi. Saldırının kimin, ne amaçla gerçekleştirdiğine dair bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Merkel, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini vurguladı.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da mesajında ''İstanbul'dan haberler çok kötü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenler ve yaralılar için.'' ifadelerine yer verdi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İstanbul'da düzenlenen saldırıyı öğrendiğinde dehşete düştüğünü ifade ederek, "Düşüncelerimiz ve dualarımız tüm etkilenenlerle" açıklamasını yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki saldırıdan dolayı şok oldum. Düşüncelerim saldırıdan etkilenenlerle birlikte. Yardım etmeye hazırız." ifadesini kullanırken, İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington sosyal medya üzerinden, "İstanbul'da korkunç bir terör saldırısı daha yaşandı. Terörle mücadelede Türkiye ile çalışmalarımızı yoğunlaştırmak ortak çıkarımızdır." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da AB Liderler Zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." dedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Twitter hesabında paylaştığı mesajda, "İstanbul'da havalimanında yapılan barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa, terörizme karşı Türklerin yanındadır." ifadesini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da İstanbul'da konsolosluklarının konuya ilişkin seferber olduğunu belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda korkunç terör saldırısı. Benim düşüncelerim, kurbanların dostları ve aileleriyle." paylaşımını yaptı. Kurbanların milliyetlerinin henüz bilinmediğini ifade eden Kurz, İstanbul'daki konsolosluk yetkilileriyle temasta bulunduklarını kaydetti.

Belçika Başbakanı Charles Michel, "Düşüncelerim İstanbul havalimanındaki terör saldırısı kurbanlarıyla beraber. Bu çirkin şiddet eylemini kınıyoruz." ifadelerini kullanırken, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, "İstanbul'da havaalanında aşağılık bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Türk halkının yanındayız." mesajını iletti.

Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel'de bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul havaalanındaki korkunç saldırıyı kınıyorum ve reddediyorum. Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek." değerlendirmesinde bulundu. İspanya'nın ikinci büyük siyasi partisi Sosyalist İşçi Partisinin lideri Pedro Sanchez de Twitter'da "Terör barbarlığı bir kez daha İstanbul'u vuruyor. Sert bir şekilde kınıyoruz ve saldırının kurbanlarına, tam dayanışmamızı sunuyoruz." paylaşımını yaptı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, AB Liderler Zirvesi çıkışı İtalyan basınına yaptığı açıklamada, "Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim." dedi. Saldırıdan zirve sırasında haberdar olduklarını aktaran Renzi, bu tür hadiselerin, terör tehdidine karşı hep birlikte güçlü bir cevap verilmesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi. İtalya Başbakanı Renzi, Twitter hesabında "Yüreğimiz, İstanbul'dan gelen trajik haberler karşısında Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde teröre karşıyız." mesajını paylaştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle tiksinti ve dehşet içindeyiz. Teröre karşı komşularımızı ve dostlarımızı destekliyoruz." değerlendirmesinde bulunulurken, Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada Bakan Bert Koenders'in, mevkidaşı Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, taziye mesajını ilettiği bildirildi.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de Twitter hesabındaki mesajında, "İstanbul'da, Atatürk Havalimanı'nda bir başka korkunç terör cinayeti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadesine yer verdi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, saldırıda yakınlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek, "Bu tür saldırılar önlenmelidir. Ülkemiz, terörle uluslararası mücadelede sadık bir ortaktır ve olmaya devam edecektir" dedi. Romanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, terör saldırısının en güçlü ifadelerle kınandı ve Romanya'nın terörizmin her türüyle mücadeledeki güçlü kararlılığı vurgulandı. Açıklamada, masum hayatları hedef alan bu tarz eylemlerin hiçbir koşulda meşru görülemeyeceği ve terörle mücadelede uluslararası çabaların artırılması gerektiği ifade edildi.

Eski Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, terörist canilerle mücadelede Türk halkıyla dayanışma mesajı verildi ve eski başbakanın saldırıdan kısa süre önce Bükreş'e gitmek üzere Atatürk Havalimanı'nda bulunduğu, saldırı nedeniyle uçuşunun iptal edildiği ifade edildi.

Balkanlar

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtirken, Kosova Dışişleri Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırı haberini üzüntüyle öğrenildiği, böyle zor dönemlerde Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içinde bulunulduğu ifade edildi. Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde tüm kurumların yardıma hazır olduğu vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında Kosova'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile sürekli iletişim halinde olunduğu aktarıldı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Twitter hesabından, "Dinsiz, ümitsiz ve insanlar arasında yeri olmayan kişiler tarafından yapılan barbarca eylem yüzünden kaybolan suçsuz hayatlar için üzüntü duyuyorum." mesajını paylaştı. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise havalimanındaki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, "Türkiye'nin gücü ve bütünlüğü daimdir." dedi.

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da İstanbul'daki terör saldırısını kınadığını ve lanetlediğini vurgulayarak, "Türkiye'mizin yanındayız." ifadesini kullandı.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Tüm kalbimizle bu saldırıda ölen ve yaralananların yanındayız. Kanada olarak bu saldırıyı kınıyoruz. Kanada, Türkiye’nin yanındadır." ifadesini kullandı.

Dion, yaptığı yazılı açıklama da Kanada hükümeti adına, kurbanların ailelerine ve yakınlarına yürekten başsağlığı ve yaralılara acil şifa temennisinde bulundu. Stephane Dion, "Bu son saldırıyla, terör saldırılarıyla mücadele eden Türkiye'ye, teröre karşı birlikte mücadele azmimizi yineliyoruz. Türk halkının yanındayız." mesajını verdi.

Avustralya

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen de Twitter'dan paylaştığı mesajında, "İstanbul'da korkunç bir terör saldırısı. Avustralya'nın düşünceleri ve duaları saldırıdan etkilenenlerle birliktedir." ifadesine yer verirken, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, bakanlığın resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya hükümetinin terör saldırısını kınadığını belirtti. Bishop, "Düşüncelerimiz ve taziyelerimiz Türkiye'deki insanlarla beraber." ifadesini kullandı. Saldırıda ölen ya da yaralanan Avustralya vatandaşının olup olmadığının araştırıldığı kaydedildi.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının ardından Avustralyalılar adına Türk halkına başsağlığı diledi. Başbakan Turnbull, her yıl binlerce Avustralyalının Türkiye'yi, özellikle Gelibolu'yu ziyaret ettiğini hatırlatarak, Avustralya ve Türkiye arasında ortak bir bağ olduğunu belirtti.

Turnbull, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türk halkının acılarını derinden paylaşıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. İki ulusun kuruluş hikayesi Gelibolu'da yazıldı, bu şoke edici (Çanakkale Savaşları) çatışmadan dostluk ve dayanışma çıktı. Terörizme karşı mücadelede Avustralya, Türk halkının yanında yer alıyor."

İsrail

İsrail'den de saldırılara kınama mesajı geldi.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, dün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen, çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan çirkin saldırının en sert şekilde kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "Türk hükümetine, Türk halkına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletir, yaralananlara acil şifalar dileriz." ifadesine yer verildi.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin istikrar ve güvenliğini korumak için alacağı tüm önlemlerin desteklendiği ifade edilen açıklamada, Katar'ın Türkiye'ye destek verdiği ve sebebi ne olursa olsun her türlü şiddet ve teröre karşı tutumunun net olduğu kaydedildi. Açıklamada, Türkiye'ye, Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin içeriden ve dışarıdan bazı güçlerce hedef alındığını belirtti. "Destekleyeni ve uygulayanı kim olursa olsun bu bir terördür" ifadesini kullanan Karadaği, Türk halkına, ülke siyasetine, ekonomiye ve topluma darbe indirmek isteyen terörle mücadelede, hükümetin yanında yer alması çağrısında bulundu. Saldırıyı kınayan Karadaği, Türkiye'ye, Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yayımladığı yazılı açıklamada,"Mısır, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nı hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor." ifadesine yer verdi. Mısır halkının bu zor anlarda Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca terörle mücadele edilmesi ve terörün kökünün kazınması için uluslararası çabaların birleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımladığı taziye açıklamasında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen patlamadan dolayı derin üzüntü duyduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda can kayıplarına neden olan dehşet terör saldırısından dolay derin üzüntü duyuyorum. Bu zor anlarda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Türk hükümetine, Türk halkına terörle mücadelede somut destek veriyoruz." Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de Twitter hesabında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırından dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Türkiye, sizin için dua ediyoruz ve sizi destekliyoruz." mesajını paylaştı.

Fas

İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda üç terörist tarafından gerçekleştirilen intihar saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar insanlığa karşı yapılmış en büyük suçlardan biridir, İslam'ın da yasakladığı bu saldırıları gerçekleştirenlerin hedefi İslam dünyasını kaosa sürüklemektir." ifadelerine yer verildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinin iletildiği açıklamada, her zaman Türk halkıyla dayanışma içerisinde olacakları vurgulandı.

İran

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından "Dost ve komşumuz olan ülkenin havaalanında terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Şiddet dünyayı tehdit eden bir aşırılıktır. Hep birlikte onunla mücadele etmeliyiz." paylaşımında bulundu.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Ülkenin resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre Kral Selman, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı sebebiyle Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, saldırıyı şiddetle kınadığını ve saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan, vatandaşların hayatlarını kaybettiği Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı haberini derin üzüntü ve hüzün içinde öğrendik." ifadesini kullanan Selman, şunları kaydetti:

"Terör saldırısını şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle acılarınızı paylaştığımızı, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak da en derin taziyelerimizi iletiyorum. Allah'tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralananlara da yakın zamanda şifa temenni ediyorum."

İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz de terör saldırısıyla ilgili Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajlarda, hiçbir din, ve hiçbir gelenekle bağdaşmayan bu terör saldırısının şiddetle kınandığı ve kabul edilemez olduğu ifade edilerek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa temennisinde bulunuldu.

Asya

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, terör saldırısının şiddetle kınandığı vurgulandı. Pakistan'ın her zaman olduğu gibi "kardeş" Türk halkıyla birlik içinde olduğuna değinilen açıklamada, Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesinin başarıyla sonuçlanacağı kaydedildi. Açıklamada, Türkiye'nin "güçlü iradesi ve sarsılmaz azmi" ile terörü kati surette yeneceği ifade edildi.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, terör saldırısı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Bu haince bir saldırıdır." ifadesini kullandı. Saldırıyı şiddetle lanetlediğini belirten Rezak, Türk halkına başsağlığı diledi. Başbakan Rezak, Malezya'nın terörizmle mücadelede tüm ülkelerle işbirliğine hazır olduğunu aktararak, "Giriştikleri terör eylemleriyle İslam'ın adını karalayanlarla mücadele noktasında İslam ülkelerini birliğe ve işbirliğini artırmaya davet ediyorum." çağrısında bulundu. Söz konusu saldırının, terörle mücadelede istihbarat işbirliğinin artırılması gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizen Rezak, hayatını kaybeden ve yaralananlar arasında Malezya vatandaşının bulunmadığını kaydetti.

Endonezya Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İstanbul şehrinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı. Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Böyle zor bir gününde Türk hükümetinin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz." denildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen acımasız terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece sarsıldığını bildirdi.

Bu kanlı olaydan duyduğu öfkeyi dile getiren Aliyev, mesajında şunları kaydetti:

"Tüm dünya için dehşet verici bir belaya dönüşen terörizme karşı mücadelede güçlerin seferber edilmesinin, ortak ve kararlı çabaların gösterilmesinin vacip ve zaruri olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu kanlı terör olayını şiddetle lanetliyoruz. Azerbaycan, terör mağduru bir ülke olarak, terörün tüm çeşitlerini kınıyor ve teröre karşı mücadelede kardeş Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bir kez daha yineliyor." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Twitter hesabında terör saldırısına tepki gösterdi. Saldırıyı dehşet verici olarak niteleyen Poroşenko, "Düşüncelerim mağdurlar ve aileleriyle" ifadesini kullandı. Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman da "İstanbul'daki terör saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." paylaşımında bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı iletti.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev, taziye mesajında masum insanların ölümüne neden olan İstanbul'daki terör saldırısını üzüntüyle karşıladığını belirterek, "Kazakistan dünya güvenliğini tehdit eden uluslararası aşırılık ve terörü şiddetle kınıyor. İstanbul'daki vahşi olaylar, bir kez daha uygar toplumda acımasız radikal gruplara ve onların ideolojisine yer olmaması gerektiğini doğruladı." ifadesini kullandı.

Nazarbayev, Kazakistan halkı adına kardeş Türkiye'ye ve hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısının şiddetle kınandığı belirtilerek, "Türk hükümetine ve halkına, insanlık dışı cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı. Kazakistan'ın terörizmle mücadelede bütün çabaları desteklediğine işaret edilen açıklamada, geniş bir terörle mücadele koalisyonunun oluşturulması için uluslararası güçlerin koordinasyonunun pekiştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov da Twitter hesabından Türkçe yayımladığı mesajda, "İstanbul'daki terör saldırıları nedeniyle Sayın Binali Yıldırım'a ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadesine yer verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...