Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Srebrenitsa Tasarısı' Sırbistan Meclisi'ne sunuldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Srebrenitsa Tasarısı' Sırbistan Meclisi'ne sunuldu

DÜNYA Haberleri  / AA

Srebrenitsa'daki soykırımın Sırbistan tarafından kınanması ve 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesini öngören karar tasarısı, Sırbistan Meclisi'ne sunuldu.

Meclisteki Liberal Demokrat Parti (LDP), Sancak Demokratik Eylem Partisi (SDA Sandzak), Voyvodina Sosyal Demokratlar Ligi (LSV) ve Yeşil Parti'den (ZS) 11 milletvekilince imzalanan Srebrenitsa Soykırımı Karar Tasarısı'nın acilen meclis gündemine alınması talep edildi.

Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerde "önemli bir adım" olarak nitelendirilen karar tasarısında, "Srebrenitsa'daki soykırımı tanımak, Sırbistan için atılacak önemli bir medeniyet adımıdır." ifadelerine yer verildi.

Kararın iki ülke arasında diyalog, işbirliği, güven ve barışın sağlanmasına da yardımcı olacağına işaret edilirken, adaleti desteklemenin ve kurban yakınlarının acısını paylaşmanın ülkenin istikrarı ve güvenliği için gerekli olduğu kaydedildi.

Tasarıda ayrıca, bölge ülkelerinde adaletin sağlanması, kurban yakınlarına destek verilmesi ve cinsel istismar mağdurlarının yeniden topluma kazandırılması için ortak hareket edilmesi çağrısında bulunuldu.

Srebrenista soykırımının sorumlularına yönelik yasal işlemlerin hızlı ilerlemesi gerektiği kaydedilen tasarıda, bu noktada Sırbistan'ın ihtiyaç duyulan yardımları yapması gerektiği vurgulandı.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Miladic'e bağlı askeri birlikler tarafından işgal edildi.

İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...