Filistin ve İsrail'e iki devletli çözüm çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Filistin ve İsrail'e iki devletli çözüm çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ortadoğu Dörtlüsü, yayımladığı ilk raporunda, Ortadoğu'da tek çözüm yolunun iki devletli bir uzlaşma olduğunu bildirdi.

Ortadoğu Dörtlüsü yayımladığı ilk raporunda, Filistin-İsrail sorununa tek çözüm yolunun iki devletli bir uzlaşma olduğunu bildirerek, tarafları bu konuda, politika ve eylemleriyle samimi bir taahhütte bulunmaya çağırdı.

Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletlerden (BM) oluşan Ortadoğu Dörtlüsü şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ilk raporunu bugün yayımladı.

Ortadoğu'daki mevcut durumun iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehlikeye atabileceği konusunda endişelerini dile getiren Ortadoğu Dörtlüsü raporunda, yerleşim yerleri, Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve İsrail'in kamulaştırma yapmasının iki devletli çözümün canlılığını gittikçe aşındırdığını belirtti.

Filistin-İsrail çatışmasına iki devletli çözümü önererek ve taraflara tavsiyelerde bulunan rapor, bu konuda her iki tarafı da politika ve eylemleriyle samimi bir taahhütte bulunmaya ve nihai müzakerelerin sonucunu etkileyecek tek taraflı adımlardan kaçınmaya çağırdı.

Gazze'deki insani durum

Gazze Şeridi'ndeki insani duruma da değinen raporda, 1 milyon 300 bin Gazzelinin gıda ve geçici barınak dahil sürekli insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Gazze'de çoğu zaman elektriklerin olmadığı bilgisine de yer verilen raporda, suyun sadece yüzde 5'nin insan sağlığı açısından güvenli olduğu kaydedildi.

Filistin yönetimine yapılan tavsiyede ise kurumların güçlendirilmesi konusundaki çabalara devam edilmesi ve sürdürülebilir bir ekonominin geliştirmesi gerektiği belirtildi.

Yahudi yerleşim yerleri

Raporda ayrıca gelecekteki bir Filistin devletinin parçası olarak ayrılmış alanda Yahudi yerleşim yeri inşasının ve bölgede şiddetin devam etmesinin anlaşma ihtimaline zarar verdiği ve "büyüyen bir tehlike işareti" olduğu kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...