İngiltere'ye başbakan aranıyor

Düzenleyen:
İngiltere'ye başbakan aranıyor

DÜNYA Haberleri

Cameron’ın istifa kararının ardından İngiltere’de “başbakan toto” başladı. Başbakanlık için 5 aday yarışıyor, en güçlüsü ise “Yeni Demir Leydi” Theresa May...

İktidardaki Muhafazakar Parti, ekim ayında yeni liderini seçecek. Brexit’le gelen AB’den ayrılık kararının ardından David Cameron başbakanlığı bırakacağını açıkladı. Muhafazakar Parti’de ülkenin AB’den çıkması için en büyük kampanyayı yapıp, ‘çıkalım’ kararın büyük rol oynayan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson başbakanlığa aday olmadığını açıkladı. Peki ülkenin yeni başbakanı nasıl bir süreç sonunda belli olacak, adaylar arasında kim önde İngiltere’de Muhafazakar Parti liderliği, dolayısıyla başbakanlık için 5 aday bulunuyor.
Gove’un yanı sıra İçişleri Bakanı Theresa May, eski Savunma Bakanı Liam Fox, Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Stephen Crabb de adaylar arasında yer alıyor. Muhafazakar Parti’nin genel başkanlığı ve başbakanlık için 59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May en güçlü aday olarak gösteriliyor. Theresa May, “Demir leydi” labaplı efsane politikacı eski Başbakan Margaret Thatcher’a benzetiliyor ve “Yeni Demir Leydi” olarak anılıyor. İki milletvekilinin desteğini alan her milletvekilinin adaylığını koyabileceği Muhafazakar Parti liderliği yarışında ilk oylama önümüzdeki hafta salı günü yapılacak.
Aday sayısı 2’ye indirilene kadar oylama birkaç gün arayla yenilenecek. Son aşamada ise bu 2 aday, parti üyelerinin oy kullanacağı bir seçimde yarışacak. Theresa May adaylığını açıklarken, “İşimden daha önemli şey yoktur. İşim ise ülkemin menfaatleridir” dedi. May’in rakiplerinden Adalet Bakanı Michael Gove ise, “Ülkeyi değiştirmek için başbakan olmak istiyorum. Kendi çıkarlarım için değil ülkemin çıkarları için bu görevi istiyorum” dedi. Bu arada, Muhafazakar Parti’den 48 yaşındaki Michael Gove’un adaylığını çekmesi ve partinin liderlik için bir diğer aday olan İçişleri Bakanı Theresa May etrafında birleşmesi çağrıları yapılıyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...