Dünyadaki toplu saldırıların üçte ikisi ABD'de yaşanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dünyadaki toplu saldırıların üçte ikisi ABD'de yaşanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezinin yaptığı bilimsel araştırma, 1966-2012 yıllarında dünya genelindeki toplu saldırıların üçte ikisinin bu ülkede meydana geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin Dallas kentinde 5 polisin keskin nişancı saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından ülkedeki toplu saldırıların (mass shooting) sayısı, sebepleri ve sonuçlarına ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi.

Ülkedeki Ulusal Biyoteknoloji Enformasyon Merkezinden Adam Lankford imzasıyla yayımlanan ve dünya genelindeki toplu saldırıları inceleyen bilimsel araştırma, özellikle silah alımının kolay olduğu ABD için ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmaya dahil edilen 171 ülke içerisinde ABD, 1966-2012 yıllarında yaşanan 90 toplu saldırı ile, ikinci sırada yer alan Filipinlerin açık ara önünde yer aldı. Araştırmaya göre aynı dönemde Filipinler'de 18, Rusya'da 15, Yemen'de 11 ve Fransa'da 10 toplu saldırı meydana geldi.

Araştırmada, 325 milyonluk nüfusuyla dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini barındıran ABD'nin, toplu saldırıların yüzde 31'ine ev sahipliği yapmasının kayda değer bir istatistik olduğu belirtildi.

Toplu saldırıların sayısına ilişkin çalışmalarda ortak bir tanımın mevcut olmadığı belirtilen araştırmada, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) "4 ve daha fazla sayıda kişinin öldürüldüğü saldırı" tanımı ile ABD federal yasalarında geçen "3 ve daha fazla kişini öldürüldüğü saldırı" tanımları hatırlatıldı. FBI'ın tanımının genel kabul gördüğü belirtilen çalışmada bu yaklaşımın benimsendiği kaydedildi.

Ana etmen silaha erişimin kolay olması

Ülkede silah temininin çok kolay olmasının ana etmen olduğu kaydedilen araştırmada, tam da bu sebeple ilerleyen yıllarda da bireysel saldırıların yanı sıra toplu saldırıların da yaşanmaya devam edebileceği yorumuna yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...