ABD'de polislere keskin nişancı pususu

Düzenleyen:
ABD'de polislere keskin nişancı pususu

DÜNYA Haberleri

Siyahilerin öldürülmesi sebebiyle Dallas’ta yapılan gösteride keskin nişancılar polise kurşun yağdırdı: 5 polis öldü, 6’sı yaralandı.

ABD’de polisin iki günde iki siyahiyi öldürmesi birçok şehirde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Son iki olayın meydana geldiği Louisiana ve Minnesota eyaletleri haricinde başkent Washington, New York, Chicago, Dallas şehirlerinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Dallas’taki gösteriler ise şiddet olaylarına sahne oldu. Dallas’taki Belo Garden Park’ta düzenlenen gösteri sonrası keskin nişancılar, kalabalığın dağılmaya başladığı anda tetiğe bastı.

POLİSLERİ ÜÇGENE ALDILAR

Olayla ilgili açıklama yapan Dallas Emniyet Müdürü David Brown, “Şüpheliler kendilerini, polisleri üçgene alacak şekilde konumlandırmış. Öldürebildikleri kadar çok emniyet yetkilisini öldürmeyi planlamışlar. 11 polis hedef alındı, 5’i ölürken, 6 polisle bir sivil yaralandı. Bazı polisler arkalarından vuruldu” dedi. Yaşanan çatışmanın ardından bölge polis tarafından abluka altına alındı. Üzerlerinde kamuflaj bulunan iki kişi, bölgeyi terk etmeye çalışırken yakalandı. Söz konusu kişilerin aracında silah bulunurken, saldırgan olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Polis ekipleri ayrıca saldırgan olduğundan şüphelendiği bir kadını da gözaltına aldı. 

4. SALDIRGAN ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Dördüncü keskin nişancı ise kaçmaya çalışırken bir garajda kıstırıldı. Polisin “teslim ol” çağrılarına ateş açan saldırgan, her yere patlayıcı döşediğini öne sürerek bunları havaya uçurmakla tehdit etti. Polis, yaptığı incelemede patlayıcıya rastlanmaması üzerine operasyon düzenledi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından 4. keskin nişancı ölü ele geçirildi. Polis saldırganların kimlikleri konusunda bir açıklama yapmadı.

NEW YORK’TA 40 GÖZALTI

Bu arada New York’taki gösterilerde binlerce kişi ‘Kimin sokakları? Bizim sokaklarımız’, ‘Siyah hayatlar önemli’ ve ‘Eller havaya, ateş etme’ sloganları attı. Times Meydanı’na yürüyen göstericiler 42’nci Cadde’ye geldiklerinde oturarak trafiğin durmasına yol açtı. Bunun üzerine yaklaşık 40 gösterici gözaltına alındı.

ÖLDÜRÜLEN 509 KİŞİDEN 125'İ SİYAHİ

ABD’de son yıllarda gündemden düşmeyen polisin özellikle siyahilere karşı aşırı güç kullandığına yönelik tartışmalar, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde ardı ardına yaşanan iki olayın ardından yeniden gündeme oturdu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post’un derlediği verilere göre, ABD polisi bu yılın başından beri 509 kişiyi öldürdü. Verilere göre bu kişilerden 125’ini siyahiler oluşturuyor. Polis şiddetine karşı mücadele veren “Polis Tarafından Öldürülenler” adlı sivil toplum kuruluşunun bir raporuna göre de 2015’te polis tarafından öldürülen 1207 kişinin 328’i siyahî kökenli. Rapora göre, orantısız güç kullanımından dolayı polislere ceza verilme oranının düşük olduğu ülkede, polisin birçok hatasının rapor edilmediği belirtiliyor. ABD’de siyahî zanlıları öldüren beyaz polislerin yargılanmaması yönündeki jüri kararları da dikkati çekiyor. Geçen yıllarda Ferguson, New York ve Baltimore şehirlerinde siyahilerin öldürülmesine karışan polislerin yargılanmasına gerek görülmemesi ülke genelinde infiale yol açmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...