Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Ölüm Yolu'nda barış yürüyüşü sona erdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Ölüm Yolu'nda barış yürüyüşü sona erdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995'de yaşanan soykırımdan kaçmak isteyen Boşnakların Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı ve halk arasında "ölüm yolu" olarak nitelendirilen orman yolunda düzenlenen "Barış Yürüyüşü" sona erdi.

Bosna Hersek'in yanı sıra farklı ülkelerden geleneksel yürüyüşe katılan binlerce insan, üç gün süren yürüyüşün ardından soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı. "Barış Yürüyüşü"ne katılanlar, mezarlıktaki soykırım anıtının önünde dua edip saygı duruşunda bulundu.

Yürüyüşe katılan ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Maureen Cormack, etkinliğe ikinci kez katıldığını belirterek, "Hepimiz Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın kurbanları anmak ve yakınlarına acılarını paylaştığımız mesajını vermek için buradayız." diye konuştu.

12 yaşındaki Harun Karic ise yürüyüşe babası ve kız kardeşiyle katıldığını kaydederek, "İlk gün çok zorlandım ama sonra alıştım. Okullarda Srebrenitsa hakkında çok bilgi vermiyorlar. Bu yüzden babam yürüyüşe katılıp tarihimizi öğrenmemizi istedi." ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe üçüncü kez katılan 69 yaşındaki Hasna Fejzic ise soykırımda eşini kaybettiğini söyleyerek, her yıl temmuz ayında 1995 yılında yaşananları yeniden hatırladığını ifade etti.

Bu yıl 12'incisi düzenlenen yürüyüşe katılan 5 binden fazla kişi, üç gün boyunca 100 kilometreden fazla yol yürüdü.

Soykırımın 21. yılında, bugün düzenlenecek cenaze töreninde kimlik tespiti yapılan 127 kurban daha Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Bugünkü cenaze töreninin ardından mezarlıktaki soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 504'e yükselecek.

Kurbanların 12'sinin öldürüldüğünde 18 yaşından küçük, en genç kurbanın 14 yaşındaki Avdija Memic, en yaşlısının ise 77 yaşındaki Mustafa Hadzovic olduğu açıklanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...