'Mali'den Suriye'ye kadar dünya mirası saldırı altındadır'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Mali'den Suriye'ye kadar dünya mirası saldırı altındadır'

DÜNYA Haberleri  / AA

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Mali'den Suriye'ye kadar dünya mirasının saldırı altında olduğunu belirterek, "Bu bir savaş suçudur. Hedefi insanlık ve dünya mirasıdır. Bizim buna cevabımız güçlü olmalıdır. Aslında UNESCO'nun görevi budur. Biz bu mirası korumak için mücadele edenlerin yanında olacağız."dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nda konuşan Bokova, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen saldırının ardından bu toplantının İstanbul'da yapılmasının uluslararası toplumun Türkiye'ye desteği anlamına geldiğini söyledi.

UNESCO'nun tüm insanlığı temel evrensel değerler etrafında birleştirdiğini vurgulayan Bokova, İstanbul'un da birçok medeniyeti barındıran çok önemli bir şehir olduğunu kaydetti.

Dünya mirasının kime ait olduğunun kavgasını yapmak yerine birlikte korumak gerektiğinin altını çizen Bokova, "Ben inanıyorum ki insanlık mirasını koruma hedefimiz aynıdır. Mali'den Suriye'ye kadar dünya mirası saldırı altındadır. Bu bir savaş suçudur. Hedefi insanlık ve dünya mirasıdır. Bizim buna cevabımız güçlü olmalıdır. Aslında UNESCO'nun görevi budur. Biz bu mirası korumak için mücadele edenlerin yanında olacağız." şeklinde konuştu.

"UNESCO kriterlerine hassasiyet gösteriyoruz"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nın, medeniyetlerin beşiği ve tarihin çeyiz sandığı olan İstanbul'da yapılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, İstanbul'daki her çalışmada UNESCO kriterlerini gözettiklerini kaydetti.

Topbaş, İstanbul'un 9 bin 500 kilometrelik İpekyolu ile 16 bin kilometrelik Antik Roma Yolu'nun buluştuğu ve güneşin her sabah Asya ve Avrupa kıtasına aynı anda doğduğu bir şehir olduğunu vurgulayarak, kentin 2 bin 700 yıl boyunca 3 büyük imparatorluğa da başkentlik yaptığını söyledi.

Katmanlarında 8 bin 500 yıllık derin tarihinin izlerini barındıran İstanbul'un her daim barış ve hoşgörü şehri olduğunu dile getiren Topbaş, "İstanbul öyle bir medeniyet kenti ki kent tarihini yazdırmak istediğimizde, her biri 5 bin 300 sayfadan toplam 10 ciltlik bir eser ortaya çıktı. Bu eserdekiler ortak mirasımız. Her daim dile getirdiğimiz gibi yerel yönetimler olarak biz, kültürel mirası koruma konusunda da hükümetlerin çözüm ortağı olmak istiyoruz. Biz aktif rol aldığımız zaman bu konuda başarıya ulaşılabilir." diye konuştu.

"Fonun sürdürülebilirliği en temel meselelerden biri"

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturum Başkanı Büyükelçi Lale Ülker de toplantının önemli konuların yer aldığı bir gündemi bulunduğuna değinerek, dünya mirasının gelişen ihtiyaçlar karşısında korunması için gerekli çalışmaların ortaya konulacağını anlattı.

Ülker, Dünya Mirası Fonu'nun sürdürülebilirliğinin, komisyonunun en temel meselelerinden biri olduğunu belirterek, "Son yıllarda bu fonun durumu gerçekten alarm veren düzeye yükseldi. Çünkü mevcut kaynaklarla bu sözleşmenin gerçek anlamda uygulanabilmesi için gerekli ihtiyaçlar arasındaki uçurum giderek açılmaya başladı. Bu anlamda hepimizin en önemli sorunlarından biri fonun sürdürülebilirliğini güvence altına almaktır. Gönüllü katkılarla, sözleşmenin uygulanmasını doğrudan finanse ederek bunu yapmak gerekir." diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...