Musul'u kurtarmak için geniş kapsamlı operasyon hazırlığı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Musul'u kurtarmak için geniş kapsamlı operasyon hazırlığı

DÜNYA Haberleri  / AA

Terör örgütü DAEŞ'in iki yıldır kontrolünde tuttuğu Irak'ın Musul kentinin geri alınması için geniş kapsamlı askeri operasyon hazırlığı yapılıyor.

Irak'ın kuzeyinde yer alan ve iki yıldır terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Musul kentinin geri alınması için geniş kapsamlı askeri operasyon hazırlığı yapılıyor.

Musul Valisi Nevfel Hamadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonu sırasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çeşitli bölgelerine büyük göç dalgası yaşanacağını belirterek, bunun kontrol edilmesi için bazı tedbirler alındığını ifade etti. 

İç göçmenlerin yerleştirileceği kampların kurulması için hazırlıklara başlandığını dile getiren Hamadi, "Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Çadır kamplarının kurulacağı 5 nokta tespit edildi." dedi.

"Musul'da emir bekleyen yaklaşık bin askerimiz var"

Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani (Gönüllü Sünni Gücü) Komutanı Esil Nuceyfi ise Haşdi Vatani'ye bağlı yaklaşık 4 bin askerin Musul'un Başika bölgesinde konuşlandığını, kent merkezinde de kendilerinden emir bekleyen yaklaşık bin askerin bulunduğunu kaydetti.

DAEŞ'in Musul içerisindeki hareketlerinden haberdar olduklarına işaret eden Nuceyfi, "Ninova'nın yüzde 70'i DAEŞ'in kontrolünde. Musul kent merkezinde 10 bine yakın DAEŞ savaşçısı var. Telafer ilçesi, Geyare ve Baac bölgelerinde 10 bin savaşçı daha bulunuyor. Toplamda Ninova ilinde yaklaşık 20 bin savaşçının olduğunu söyleyebiliriz."

PKK'nın Musul için 5 bin terörist hazırladığı iddiası

Terör örgütü PKK ve İran destekli bazı örgütlerin de Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak için hazırlık yaptığını ileri süren Nuceyfi, "PKK'nın Musul'u kurtarma operasyonu için 5 bin militan hazırladığı yönünde bilgiler var. İran milisleri ve PKK'lı grupların kente girmesi, DAEŞ'ten daha büyük sorunlara yol açabilir. Musul halkı bu örgütlerle savaşacak." diye konuştu.

Aşiret Güçlerinin 6 bin askeri var

Musul operasyonda etkin güçlerden biri de idari ve mali olarak Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı olan, ancak askeri hareket konusunda Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alan Aşiret Güçleri.

Aşiret Güçleri Komutanı Luveys Yusuf, güçlerinin sayısını 6 binden 15 bine çıkarmayı planladıklarını dile getiren Yusuf, "Halkın saflarımıza katılmasını bekliyoruz. Musul'un çevresindeki bölgelerde 5 askeri kampımız var ve 6 ay sonra tam teçhizatlı olarak geri alınacak bölgeleri koruyacağız." dedi.

DAEŞ'in yabancı militan sayısı Musul'da azalıyor

Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesinde Irak ordusuna bağlı askerleri komuta eden Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı Generali Necim el-Cuburi ise istihbarat raporlarına göre, DAEŞ'in Musul'daki yabancı militan sayısının azaldığını belirterek, "Elimizdeki istihbarat raporlarına göre, yabancı militanlar, Irak'tan Suriye'ye kaçıyor veya oradaki sınır bölgelerinde saklanıyor." dedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...