HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Peşmergenin maaşını ABD ödeyecek

Düzenleyen: /
Peşmergenin maaşını ABD ödeyecek
Abd, Peşmerge, Haber

DÜNYA Haberleri

ABD ve Kürtler arasında yapılan anlaşmadan sonra bugün yeni bir açıklama geldi.

Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ile ABD arasında dün imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının detayları netleşiyor. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u DAEŞ'den kurtaracak operasyona katılacak silahlı güçlerin maaşının Washington tarafından ödeneceğini açıkladı.

Anadolu Ajansına konuşan Yaver, Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

Peşmergenin maaşlarını ödemekte zorluk çektiklerinin altını çizen Yaver, ABD'den talep ettikleri yardım için olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi.

Yaver'in verdiği bilgiye göre, imzalanan anlaşma daha çok Peşmerge güçlerine mali ve lojistik destek sağlamayı içeriyor.

MAAŞI ABD ÖDEYECEK

Peşmerge Bakanı, Washington'dan gelecek desteği şu sözlerle anlattı:

"Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden Peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek."

50 BİN PEŞMERGE

Terör örgütü DAEŞ, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u iki yıldır kontrol ediyor. Stratejik hava üssü Kayyara gibi noktalar DAEŞ'den kurtarılsa da örgüt halen kentin yüzde 70'ine sahip. Irak ordusu, peşmergeler, Şii milisler ve aşiret güçlerinin katılacağı Musul operasyonunda, 50 bin peşmerge DAEŞ'e karşı savaşacak.

MERKEZDE KALMAYACAKLAR

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, operasyonun son bulmasıyla güçlerinin Musul kent merkezinde kalmayacağını da aktardı. Yaver, "Irak ordusuyla kent merkezine girsek dahi daha sonra eski noktalarımıza döneceğiz. Peşmerge kent merkezinde kalmayacaktır" diye konuştu.

Yaver'e göre, DAEŞ artık taktik değiştiriyor ve Musul kent merkezinde cephe savaşı olmayacak. Terör örgütü, bombalı araçlar veya intihar saldırılarıyla yoğun eylem yapacak.
  
Musul operasyonuna ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava desteği verecek. Bağdat'a sürpriz bir ziyaret yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kayyara üssünden kalkacak uçakların DAEŞ hedeflerini vuracağını duyurmuştu.

Washington ayrıca operasyon için 560 ek askeri Irak'a gönderiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...