Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BM personeli Batı Sahra'ya geri dönüyor

BM personeli Batı Sahra'ya geri dönüyor

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler'in (BM) Batı Sahra Misyonu'ndaki (MINSURSO) 25 personelinin görev yerine geri dönmek üzere Fas'a ulaştığı bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, bölgedeki BM barış gücünün, ilk 25 kişilik sivil üyesinin çarşamba akşamı Fas'a gittiğini, daha fazla personelin ise geri döneceğini açıkladı. Dujarric, ilerleyen günlerde daha fazla personelin bölgeye döneceğini duyurdu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Batı Sahra ziyaretinde kullandığı "işgal" sözü ile başlayan gerginlik sonrasında BM, Fas'ın isteğiyle MINSURSO'nun Dakhla'daki askeri irtibat ofisini kapatmış, Fas, mart ayında barış misyonunda bulunan 70'den fazla sivili sınır dışı etmişti.
Fas topraklarına 1975'te katılan eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili nihai bir çözüme ulaşılamazken, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) nisan ayında Fas'a barış misyonuna yeniden tam işlevsellik kazandırılması çağrısı yapan bir kararı kabul etti.
Batı Sahra'da Polisaryo Cephesi isyancıları, 1991'de BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar, Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. MINSURSO, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisaryo Cephesi arasında yaşanan sorunlara çözüm bulma, Batı Sahra'da referandum düzenlenmesi, ateşkesin takibi ve Fas ile Batı Sahra güçlerinin hareketlerinin gözlemlenmesi amacıyla, BMGK'nın 690 sayılı kararıyla 1991'de kurulmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...