Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AP heyetinden 'Fırat Kalkanı'na destek

Düzenleyen:
AP heyetinden 'Fırat Kalkanı'na destek

DÜNYA Haberleri

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye desteğini vurgulamak için Ankara'ya gelen AP heyeti, Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele sürecine ivme kazandırmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye'ye yaptıkları ziyarete ve gündeme ilişkin konuları Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'nda düzenledikleri basın toplantısında değerlendirdi. AP heyeti gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Özür dilerim"

Brok, "Türkiye ziyaretiniz 15 Temmuz sonrasında yaklaşık 40 gün sonra gerçekleşti. Neden bu kadar zaman aldı, hükümetin bu konuda eleştirileri var, Batı'nın Türkiye'yi yalnız bıraktığı yönündeki eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Öncelikle, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın dün yönelttiği özrü ben de tekrarlıyorum. Ama ilk gün Avrupa hükümetleri, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi hiçbir şüphe bırakmayacak şekilde darbeye karşı olduklarını belirttiler." yanıtını verdi. 

Fırat Kalkanı operasyonu

Brok, teröre karşı birlik içinde mücadele edilirse başarılı olunacağını vurgulayarak, herkesin ortak düşmanı olan ve ülkelerin istikrarını bozacak eylemlere düzenleyen DAEŞ'e karşı da birlikte adım atılması gerektiğini belirtti.

Suriye'nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı operasyonunu değerlendiren Brok, Türk askeri güçlerinin dün başlattığı operasyonda durum ne kadar karmaşık olsa ve birbirine bağlı birçok farklı sebep içerse de Türkiye'nin DAEŞ'le mücadelesini desteklediklerini anlattı. Brok, yürütülen operasyonla ilgili olarak durumun karmaşık olduğunu söylerken, bölgede PYD'nin de olmasını mı kastettiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Karmaşık çünkü bir Alman politikacı için zaten durum, içinden çıkılmayacak kadar karmaşık. Öncelikle, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı önlem almaya başlaması bizim ortak menfaatimizedir, bunu memnuniyetle karşılıyoruz. İkinci olarak, Suriyeli Kürtlerin de DAEŞ'e karşı mücadele etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Üçüncüsü ise böylesine bir durum karşısında taraflardan birinin etki bölgesini geleneksel etki bölgesinin dışına taşırma olasılığı bulabileceğinden endişeliyiz. Dördüncüsü, Türkiye hükümetinin bunlardan birincisiyle üçüncüsü arasında denge bulacağını umuyoruz."

Vize serbestisi

Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli olan 72 kıstasın 67'sini yerine getirmesinden memnuniyet duyduklarını aktaran Brok, "Görüşmelerde geriye kalan 5 madde için bu hafta Ankara'da müzakereler başladı. Bu konuda ekime kadar bir çözüm yolu bulabileceğimize inanıyoruz. Çünkü AP olarak bu yıl Türkiye, Gürcistan, Ukrayna ve Kosova'ya vize serbestisi tanınmasını planlıyoruz." dedi.

Türkiye'nin terörle mücadele kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin AB kriterini işaret eden Brok, "Türkiye'nin terörle mücadele gücünü zayıflatmak gibi bir amacımız olamaz. Bu zaten kendi çıkarlarımıza da uymaz. " diye konuştu.

"DAEŞ, Türkiye ve AB'ye bir tehdittir"

AP Türkiye Raportörü Piri ise Ankara'daki temaslarında Türkiye'deki muhalefet partilerinin Fırat Kalkanı operasyonuna yaklaşımlarını nasıl değerlendirdiği sorusuna, temaslarında bu konunun gündeme gelmediğini belirterek, şu yanıtı verdi:

"DAEŞ'le mücadele de Türkiye'nin yanındayız. Burada birliklerin sınıra gittiği bir durum değil, özel kuvvetlerin oradaki endişeleri de anlayabiliyorum elbette. Avrupa'nın önde gelen ülkeleri de bugün bu operasyonu desteklediler. Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele sürecini hızlandırmasından memnuniyet duyuyoruz."

Türkiye'nin defalarca DAEŞ saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Piri, "Bu, Türkiye'ye ve AB'ye bir tehdittir. Koordinasyon içinde bir çaba olduğu sürece bu operasyonu destekliyoruz ancak elbette gelişmeleri yakından takip edeceğiz." sözlerini kaydetti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...