Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Alman vekiller Türkiye'ye geliyor

Düzenleyen:
Alman vekiller Türkiye'ye geliyor

DÜNYA Haberleri

İki ülke arasındaki ipler, Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan Sosyal Birliği, Sosyal Demokrat Partisi ve muhalefet partisi Yeşiller tarafından hazırlanan ‘'Ermeni Soykırım Tasarısı’'nın, Alman Meclisi’nde geçen Haziran ayında oylanıp kabul edilmesi ile kopma noktasına geldi.

Oylamaya Almanya Başbakanı Angela Merkel katılmamış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert eleştirilerinin hedefi olmuştu. Merkel’i oylama sonrası samimi olmamakla itham eden Erdoğan, ‘Sen de dürüst değilsin’ diye seslenerek, Almanya’nın aldığı bu kararın hiçbir kıymetinin olmadığını kaydetmişti.

ALMAN VEKİL İNCİRLİK’E ALINMADI
İki ülke arasındaki gerilim iyice tırmanırken, Türkiye’den tasarı sonrası yaptırımlar gelmeye başladı. İncirlik Üssü’nde bulunan yaklaşık 250 Alman askerini ziyaret etmek için İncirlik Üssü’ne gelen Alman parlamenterlere, “Askeri bölgelere siviller giremez” denilerek izin verilmedi ve böylece Alman parlamenterler geri çevrildi.

MERKEL’İN AÇIKLAMASI YUMUŞATTI

Bu yaptırım sonrası Başbakan Merkel’den bir açıklama geldi. Merkel, 1915 olayları ile ilgili kabul edilen ‘Ermeni Soykırım Tasarısı’ kararının hukuki değil siyasi bir karar olduğu anlamına gelen açıklama yaptı. Bu açıklamaya Başbakan Yardımcısı Canikli’den ise, “Bu da bu noktada bizim şu andaki beklentilerimizi karşılayan bir açıklama. Yani Sayın Merkel bu açıklamasında, bu ifadesinde, 'esasında yapılan araştırmalar, çalışmalar, tarihi gerçekler ışığında alınmış bir karar değil, tamamen siyasi saiklerle siyasi gerekçelerle alınmış bir karar olduğunu' örtülü bir şekilde ifade etmiştir. Dolayısıyla bu da bu anlamda bizim beklentilerimizi karşılamıştır." değerlendirmesi geldi. Ve Alman milletvekillerinin talepleri, olması halinde İncirlik Üssü’ne giriş kapısı aralandı. Ekim’in ilk haftası Türkiye’deler Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert gazetecilere yaptığı açıklamada ise, “4 Ekim’de Türkiye’ye uçmak istiyoruz” sözlerini kaydetmişti.

Tüm bu gelişmelerin üzerine Türkiye, Almanya’ya kapıyı açtı. Canikli’nin vekillerin gelmesinde bir engel kalmadığını belirtmesi ile, parlamenterler Ekim’in ilk haftası geri döndürüldükleri İncirlik Üssü’ne kabul edilecek.

TASARI NEYİ İÇERİYORDU?

Tasarı, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını, bunun orta öğretim ve üniversite eğitiminde ders olarak okutulmasını, sivil toplum çalışmalarına ve yayın alanına yansıtılmasını içeriyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...