Kolombiya referanduma hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kolombiya referanduma hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

FARC ile hükümet arasındaki 52 yıllık savaşı bitirmesi öngörülen anlaşma, pazar günü referandumda halkın oyuna sunulacak.

Kolombiya'da hükümet ile Marksist gerillalar arasında dünyanın en uzun süre devam eden iç çatışmalarını sonlandıracak barış anlaşmasının pazartesi günü imzalanmasının ardından halk, anlaşmanın kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek üzere referanduma gitmeye hazırlanıyor.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek için 4 yıl önce Küba'da başlayan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasıyla pazartesi günü Cartagena'da imzalanan barış anlaşması pazar günü referanduma sunulacak.

Latin Amerika'nın dördüncü büyük ekonomisi olan ve 47 milyon nüfusa sahip ülkede 52 yılda en az 220 bin kişinin hayatına mal olan, 6 milyon kişiyi yerlerinden eden savaşı bitirmesi umulan anlaşmanın referandumda kabul edilmesi bekleniyor.

Son olarak kamuoyu araştırma şirketi Ipsos tarafından ülkede yapılan bir ankette halkın yüzde 66'sının barış anlaşmasına "evet" oyu vereceği sonucu çıktı.

"Barışa Evet" kampanyaları

Ülkenin birçok yerinde referandumda "evet" oyu çıkması için "Barışa evet" kampanyaları düzenleniyor. Bu amaçla birçok hükümet binasına barışın simgesi olarak beyaz bayraklar asılmış durumda.

Başkent Bogota sokaklarında da anlaşma yanlısı birçok grup, "evet" oyu vermelerini sağlamak için halkla konuşuyor, el ilanları dağıtıyor, toplantılar düzenliyor. Anlaşmayı savunan Kolombiyalı birçok siyasetçi de bu gruplara destek veriyor.

Kolombiya Kongresi senatörlerinden İvan Cepeda da bu gruplarda yer alan siyasetçilerden. Senatör Cepeda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar günü referandumdan "barışa evet" çıkacağından şüphesi olmadığını söyledi.

Kolombiya, ilklere hazırlanıyor

Pazar günü yapılacak referandumda anlaşmaya "evet" oyu çıkarsa barış anlaşması yasalaşacak ve ülke tarihinde birçok ilk yaşanacak.

Buna göre, sayıları 7 bini bulduğu tahmin edilen FARC üyesi 6 ay içinde silah bırakacak ve silahlarını Birleşmiş Milletler misyonuna teslim edecek.

FARC, yasal bir siyasi parti haline gelecek. Senato'da temsil edilmesi için 2018'de düzenlenecek seçimlerde yeterli oyu alamasa bile FARC'a en az 5 koltuk verilmesi garanti edilecek. Ayrıca Kongre'nin diğer kanadı Temsilciler Meclisi'nde de FARC'ın en az 5 koltuğu olacak.

Anlaşmaya göre, FARC uyuşturucu ticaretine son verecek. Bunların dışında, savaş suçlularının yargılanacağı özel bir mahkeme kurulacak. Bu mahkemede insanlığa karşı suç işlediğini itiraf eden kişilere hapis cezası yerine alternatif cezalar verilecek.

"Hayır" cephesi

Kolombiyalıların büyük çoğunluğunun anlaşmaya evet yönünde oy kullanacağı tahmin edilse de karşı çıkanların tezleri özellikle FARC üyelerinin yargılanması konusunda yoğunlaşıyor.

Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" kanadı, uzun yıllar boyunca finans kaynağı yaşatmak amacıyla adam kaçırma, halktan haraç toplama, uyuşturucu ticareti yapma gibi eylemlerle gündemde olan, ayrıca çocuk yaştaki binlerce kişiyi zorla içine alan örgütün "cezasız" kalacağını savunuyor.

Şu anda Senato üyesi olan Uribe, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından imzalanan anlaşmanın "ülkeyi FARC'a teslim etme" anlamına geldiğini savunuyor.

Uribe, insanlığa karşı suç işlediği tespit edilen kişilere hapis cezası verilmesini ve bu tür suçlardan ceza alan kişilerin kamu görevine getirilmesine ya da seçimlerde aday gösterilmelerine yasak getirilmesini istiyor.

"Hayır" kanadı, anlaşmanın bu şartlar altında yeniden müzakere edilmesini talep ediyor ancak hem hükümet hem de FARC anlaşmaya son şeklinin verildiğini, bu haliyle referanduma gideceğini belirtiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...