Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Yasanın ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacak'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Yasanın ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacak'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suudi Arabistan'a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan yasa tasarının ABD Kongresi'nde ikinci kez kabul edilip yasalaşması iki ülke ilişkilerinde gerilime neden oldu.

Suudi Arabistan Şura Meclisi Üyesi Fehd bin Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resmi adı "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası" olan ve kısaca "11 Eylül yasası" olarak bilinen düzenlemeyle ilgili zamanlamaya dikkati çekti.

"Yasanın onaylanması tamamen başkanlık seçimleriyle ilgili siyasi amaçlar taşıyor. Demokratlar, gelecek seçimde oy kaybetmek istemiyor." diyen Cuma, beklenti farklı olsa söz konusu yasadan Suudi Arabistan aleyhine bir sonuç çıkarmanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Yasanın doğrudan Suudi Arabistan'ı işaret etmediğini vurgulayan Cuma, "28 sayfalık yasa metninde hiçbir devletin adının geçmemesi Suudi Arabistan'ı aklıyor. Çünkü suçlu olduğuna dair herhangi bir delil yok." diye konuştu.

Suç işleyen her kişi ve devletin bundan bir çıkarı ya da ulaşmak istediği bir hedefi olduğunu söyleyen Cuma, "Suudi Arabistan'ın, 11 Eylül'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırı düzenlenmesinde ne çıkarı olabilir? Biz terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Nasıl bununla suçlanabiliriz?" ifadelerini kullandı. 

"ABD ekonomisi olumsuz etkilenecek"

Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanı Muhammed el-Ankeri de yasanın siyasi amaçlarla onaylandığı görüşünü paylaşarak, "Bu yasa, adliye koridorlarında avukatlar arasında dövüşten başka bir işe yaramayacak. Bize hiçbir sonucu olmayacak." dedi.

Asıl zararı Washington yönetiminin göreceğini belirten Ankeri, "Yasanın ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacak." diye konuştu. Ankeri, bu etkilerin başında doların küresel piyasadaki istikrarsızlığı ve yatırımı tehdit eden yasalar nedeniyle ülkeye güvenin azalmasının geldiğini aktardı.

"Suudi Arabistan bu kanunla sarsılacak bir devlet değil"

Londra'da yayın yapan Suudi Arabistan destekli Şark'ul Evsat gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selman ed-Duseri ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan, bu yasaya karşılık terörle mücadelede ABD ile işbirliğini dondurursa ne olacak? ABD, Suudi Arabistan olmadan terörle baş edebilir mi?" diye sordu.

Duseri, "Suudi Arabistan bu kanunla sarsılacak bir devlet değil. Yasa aslında küresel sistemde kaos oluşturuyor. Sonuçta ABD'nin de bölgede çıkarları var." ifadelerini kullandı.

"Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"

ABD'de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Suudi Arabistan'a dava açma imkanı getiren yasa tasarısı, Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edildikten sonra 23 Eylül'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından veto edilmişti.

Suudi Arabistan'ın tepkisi

Yasa tasarısı ilk gündeme geldiğinde Riyad yönetimi, Washington'ı "Hazine bonoları dahil ABD'deki toplam 750 milyar dolarlık varlığını satmakla" tehdit etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...