HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gazzeli balıkçılar İsrail'in ihlallerinden muzdarip

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Gazzeli balıkçılar İsrail'in ihlallerinden muzdarip
Gazze, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Gazzeli balıkçı Bekir, "Hayatımız azap yolculuğuna dönüştü. Balık seferleri artık sakin geçmiyor. Neredeyse her gün takip altındayız ve kayıklarımıza ateş açıyorlar" dedi.

İsrail'in 9 yıldır uyguladığı boğucu abluka nedeniyle istihdam imkanı sınırlı olan Gazze'de, önemli geçim kaynaklarından biri kabul edilen "balıkçılıkla" hayatını kazanan Filistinliler, İsrail'in her geçen gün artan baskı ve tacizlerine maruz kalıyor.

Filistin Balıkçılar Sendikasının verilerine göre, yaklaşık 4 bin balıkçının 50 bin kişinin geçimini temin ettiği sektör, İsrail'in anlaşmalara rağmen avlanma menzilini kısıtlaması, balıkçılara ateş açması, gözaltına alması, kayıklarına el koyması gibi eylemleri ve abluka nedeniyle darboğazdan geçiyor.

AA muhabirine konuşan balıkçı Münir Bekir (54), gün batımında balık avlamak için denize açıldığını ve İsrail'in tacizlerine maruz kaldığı seyrinin, yaklaşık 16 saat sürdüğünü söyledi.

Yaşadığı mağduriyetlere değinen Bekir, "İsrail Deniz Kuvvetleri yaklaşık 1 ay önce beni ve 5 arkadaşımı gözaltına aldı. Kayıklarımıza da el koydu. Bizi İsrail'in Aşdod Limanı'na götürüp tam 1 gün boyunca sorgulayıp serbest bıraktı." dedi. Bekir, gözaltı süresince İsrailli subayların, kendilerine Filistin direniş örgütleri ve onların deniz tatbikatları hakkında sorular yönelttiğini belirtti.

12 kişinin geçimini temin etmek zorunda olduğunu anlatan Bekir, "Hayatımız azap yolculuğuna dönüştü. Balık seferleri artık sakin geçmiyor. Neredeyse her gün takip altındayız ve kayıklarımıza ateş açıyorlar." dedi.

Bekir'le beraber gözaltına alınanlardan Mahmud Zağur da "İsrail'in baskıları son dönemde arttı." diyerek, kendilerine Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın deniz güçlerine ilişkin sorular yöneltildiğini aktardı.

"Balıkçılar sadece rızıklarının peşinde koşuyor"

Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, İsrail güçlerinin her gün balıkçılara yönelik "gözaltına alma, kayıklarına el koyma" gibi ihlaller gerçekleştirdiğini belirterek, "Balıkçılar sadece rızıklarının peşinde koşuyor. İsrail'in balık avlama mesafesine koyduğu sınır ve diğer kısıtlamalar, avlanan balık miktarında büyük düşüşe neden oldu." diye konuştu.

Filistin Balıkçılar Sendikasının verilerine göre, İsrail güçleri yılbaşından bu yana 114 balıkçıyı gözaltına aldı, 12'sini yaraladı ve 35 kayığa el koydu. Balıkçıların genellikle birkaç gün veya saat gözaltında tutulduğu ancak 5 balıkçının Filistin direniş örgütlerine malzeme taşıdığı iddiasıyla bir süredir tutuklu bulundukları bilgisi verildi.

Öte yandan Hamas'a yakınlığıyla bilinen El-Mecd el-Emni isimli internet sitesinde İsrail'in, Hamas'ın deniz gücüne dair bilgi alabilmek amacıyla yüzlerce balıkçıyı hedef aldığı belirtildi. İsrail'in bu konuda bilgi alabilmek için mümkün olduğunca çok balıkçıyı sorgulamaya çalıştığı ifade edildi

İzzeddin el-Kassam Tugayları ilk kez İsrail'in Gazze'ye 2014'te açtığı savaşta deniz komandoları olduğunu açıklamış ve İsrail'in Aşkelon kentindeki Zikim Üssü'ne deniz komandoları aracılığıyla başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğini bildirmişti. İsrail tarafı ise üsse sızmaya çalışan 5 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti ancak olması gerektiği şekilde uygulanmamıştı. İsrail yönetimi, 3 Nisan'da Gazzeli balıkçıların avlanma menzilinin 6 milden 9 mile yükseltilmesine izin vermiş, şubat ayında da bu mesafeyi tekrar 6 mile çekmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...