Mescid-i Aksa baştan başa yenilendi

Düzenleyen:
Mescid-i Aksa baştan başa yenilendi

DÜNYA Haberleri

Yıllar süren kapsamlı restorasyonda mescitlerin içi tezhiplerle süslenip eksik motifler tamamlandı. Yakında dış restorasyon başlayacak.

İsrail işgali altında bulunan Doğu Kudüs’te Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa külliyesindeki Kubbetü’s-Sahra’nın 8 yıl, Kıble Mescidi’nin de 2 yıl süren iç restorasyon işlemleri tamamlandı. Kudüs İslami Vakıflar Dairesi Başkanı Azzam el-Hatip “Mozaikler ve sıva dekorasyonu dâhil bin 800 m²lik alan üzerinde kapsamlı bir restorasyon süreci oldu” ifadelerini kullandı. Restorasyon çalışması sonrası mescitlerin iç kısmı tezhip sanatıyla süslendi, duvarlardaki motiflerin eksikleri tamamlandı, boyalar yenilendi. Altın kaplamalı Kubbetü’s-Sahra’nın içi ise yepyeni bir görünüme kavuştu. Restorasyonun binalarda hiçbir değişikliğe yol açmadığını ve eserlerin ilk günkü şekil üzerine yenilendiğini ifade eden Hatip, milyonlarca dolara mal olan restorasyon çalışmalarının Ürdün Haşimi Fonu tarafından karşılandığını aktardı. Hatip, Kıble Mescidi’nin dökme kurşun kubbesinin değiştirilmesi projesi, Kubbetü’s-Sahra Mescidi’nin kubbesinin restorasyonu projesi ve dış ışıklandırma sisteminin yenilenmesi ile iç ahşap kaplama dekorasyonu şeklinde uzun yıllar sürecek dört ayrı restorasyon projesinin daha olduğunu açıkladı. İsrail’in restorasyon çalışmalarını engellemeye çalıştığını da belirten Hatip şöyle konuştu: İsrail, restorasyonda kullanılacak malzemelerin girişinde engel çıkarıyor. Hatta doğrudan restorasyon işlemine karışmak istiyor. İsrail’in restorasyona müdahil olması apaçık bir tehdittir. Restorasyon projelerimize kim olursa olsun müdahil olmasına asla izin vermeyeceğiz. 

İsrail yönetimi, Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Mescid-i Aksa’nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine de yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal Yahudi örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki defa yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğu iddia ederek Harem-i Şerif’in kendileri için de ibadete açılmasını istiyor. 

Mescid-i Aksa baştan başa yenilendi

Mescid-i Aksa baştan başa yenilendi

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...