HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Halep 3 ay önce düşen Dareyya gibi olmasın

Düzenleyen: /
Halep 3 ay önce düşen Dareyya gibi olmasın
Halep, Haber

DÜNYA Haberleri

Yerli Sünnileri sürüp çıkardılar, Irak’tan getirdikleri Şiileri oturttular. Dareyyalıların dededen kalma mülklerini katillerine sundular.

İrfan Özfatura

Dareyya, başkent Şam’ın hemen yanındaki bir banliyö. Rejimin kanlı saldırıları planladığı Mezze Askerî Havalimanı ile sırt sırta ve Beşar Esed’in Kasiyun Dağı üzerindeki sarayına sadece 7 km mesafede bulunuyor. Şam’ı; Neva, Dera, Busra ve Ürdün’e bağlayan güney otobanı buradan geçiyor. 
Dareyya, İslam tarihi açısından da ehemmiyetli bir belde. Zira Şam âlimleri talebelerini yetiştirmek için şehirden açılıyor, tekkelerini bu mesireye kuruyorlar. 
Dareyya âdeta bir camiler manzumesi; Camii Kebir, Mus’ab bin Umeyr, El-Abbas, El-Ensar, Er-Rıza, Er-Rahman, El-Beşir, Sad bin Muaz, Hülefa-i Raşidin, Mescid-i Nur, Mescid-i Semih, Mescid-i Bilâl, Mescid-i Sadıkemin gibi onlarca camii bulunuyor. 

SEN MİSİN GÖSTERİ YAPAN!

Çatışmalar başlamadan evvel Dareyya’da yarım milyonu aşkın Suriyeli yaşıyordu. Belde, Esed aleyhinde “silahsız gösterilere” sahne olunca rejim tarafından hedef alınıyor. Bundan tam dört yıl evvel bir ağustos günü rejim askerleri ve Şebbihalar (kendilerine hortlak dedirten Şii militanlar) Dareyya’ya giriyor ve beş gün boyunca evleri basıp sivilleri vuruyor. Sokak aralarında 320 ceset bulunuyor ki, bunların çoğunu bedenlerine yakın mesafeden ateş açılan çocuklar oluşturuyor. Ve camide namaz kılanlar topluca infaz ediliyor, sadece bir mescitten 150 şehit naaşı çıkıyor. Dareyya halkı korunmasız, mecburen eline silah alıyor. Elektrikleri ve suları kesilmesine rağmen 4 yıl kuşatmaya dayanıyor. Açlık ve susuzluk bir yana tek tek hastaneleri vuruluyor. Rejim, varil bombalarıyla da yetinmiyor ve açık savaş suçu olmasına rağmen siviller üzerine “napalm” atıyor.

NÜFUSU %2’YE İNMİŞTİ

Hasılı Dareyya’nın %95’i tahrip ediliyor ve koca semtte sadece 8 bin küsur insan kalıyor. Bıçak kemiğe dayanınca halk, rejim ile masaya oturuyor ve semti dört gün içerisinde boşaltmaya razı oluyorlar. 
Yapılan anlaşmaya göre çatışmalar durdurulacak, siviller Suriye Kızılayı’na ait bir konvoy ile Dareyya’dan çıkarılacak. 
İskân imkân vaadleri elbette yürümüyor.  Ve ne oluyor biliyor musunuz? Güzelim beldeye Irak’tan getirilen Şiiler yerleştiriliyor. Senin dededen kalma evin, bağın, bahçen katiline ikram ediliyor. Rejim Halep için ne düşünüyor bilemiyoruz ama Dareyya hoş bir örnek değil. Mide bulandırıyor. 

BİR ZAMANLAR İLİM MERKEZİYDİ

Dareyya tam bir veliler yurdu. Tabiînin büyüklerinden Ebû Müslim Havlâni ve Mutasavvıf Ebû Süleyman Dârânî burada yaşıyor, buraya defnolunuyor. Ebû Müslim Havlânî, Peygamber Efendimiz hayatta iken Müslüman olan bir Hakk âşığı, Medine yolunda Server-i kâinatın (Sallallahü aleyhi ve sellem) vefât haberini alıyor, sohbetine kavuşamıyor. Hayatı boyunca ilim peşinde koşuyor, Ömer bin Hattâb, Muaz bin Cebel, Ebû Ubeyde bin Cerrah, Ubâde bin Sâmit, Ebû Zer Gıfari gibi (radıyallahu anhüm) sahabilerden hadis-i şerifler rivayet ediyor. Bu sahada güvenilir bir kaynak, kendisine; “ümmetin hâkimi” deniliyor. 
Ebû Süleymân Dârânî hazretleri ise Süfyân-ı Sevri gibi velilerden ilim ve edep öğreniyor. Lütuf ve ihsanı bol, mütebessim bir zat. Bunun için kendisine Reyhânü’l-Kulûb (Gönüllerin kokulu çiçeği) deniyor. Nefse muhalefette, açlık çekmekte o kadar gayretli ki, mutasavvıflar arasında “Bündârü’l-Câlîn” (Açların reisi) diye tanınıyor. Müezzinlerin piri Bilâl-i Habeşi’nin de (Radıyallahu anh) bir süre Dareyya’da kaldığı biliniyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...