Suriyeli çocukların hayalle gerçek arasındaki yaşamı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Suriyeli çocukların hayalle gerçek arasındaki yaşamı

DÜNYA Haberleri  / AA

Rejimin üç yıldır kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta'daki çocuklar, ağır savaş koşullarında hayalle gerçek arasında yaşıyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin üç yıldır kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta bölgesindeki çocuklar, ağır savaş koşullarında hayalle gerçek arasında yaşamlarını sürdürüyor.

Başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Suriye'de savaşın en ağır hissedildiği yerlerden biri. Çocuklar için her şey daha zor. Ailelerini kaybeden, saldırılar sonucunda yaralanan, engelli kalan, okulları bombalanan çocuklar, her an başlarına bombaların yağabileceği sokaklarda ekmek peşinde koşuyor.

Yaklaşık üç yıldır devam eden kuşatma nedeniyle eğitim ve sağlık gibi en temel insan haklarından bile mahrum kalan Doğu Guta'daki çocuklar, savaşın gölgesinde kurdukları hayalleri AA muhabirine anlattı.

Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde yaşayan küçük Lübna, anne ve babasını savaşta kaybeden binlerce çocuktan biri.

Lübna, gerçekleşmeyeceğini bile bile, en büyük hayalinin anne babasının tekrar hayata dönerek kendisine sarılması ve onunla oyun oynaması olduğunu söylüyor.

Büyüdüğünde ise öğretmen olmak istediğini dile getiriyor Lübna.

Protez ayak hayali

Cemil'in ise anne babası hayatta ve yanında. Ancak küçük yaşında anlam veremediği savaş, onun ayağını almış.

Duma'da ekmek satarken meydana gelen bir patlamada şarapnel parçasının isabet etmesi sonucunda ayağını kaybeden küçük Cemil, evlerinin de savaşta yıkıldığını, ailesiyle bir akrabalarının yanında kaldıklarını söylüyor.

Koltuk değneklerine mahkum kalmanın büyük üzüntüsünü yaşadığını belirten Cemil, "Bir gün protez ayağa sahip olmayı hayal ediyorum." diyor.

Okula gitme hayali

Duma'daki 13 yaşındaki Muhammed de savaşın öksüz ve yetim bıraktığı çocuklardan. Muhammed, Doğu Guta'nın Bala beldesindeki evlerinin bombalanması sonucunda anne ve babasını kaybettiğini belirtiyor.

Üç kardeşine bakmak için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Muhammed, evlere elektrik kablosu taşıyor. Günün büyük bölümünde çalıştığı için akranlarıyla oyun oynamaya vakti olmadığını dile getiren Muhammed, okula gitme imkanı bulmayı ve matematik öğretmeni olmayı hayal ettiğini anlatıyor.

Rejim ve müttefikleri okulları vuruyor

Suriyeli çocuklar okulun, öğrenmenin hayalini kuruyor, rejim ise okulları vurarak çocuklarını hayallerini de yıkıyor.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu geçici hükümete bağlı Duma Eğitim ve Öğretim Ofisi Müdürü Yasir Berhaş, "Rejim ve müttefiklerinin kasıtlı olarak okullara düzenledikleri bombardımanlar nedeniyle büyük öğrenci kaybı var." dedi.

Berhaş, kesin bir veri olmamakla birlikte öğrencilerin üçte birinin okula devam etmediğini tahmin ettiklerini belirtti.

Kuşatmanın çocukları çalışmaya zorlamasının bunda en önemli nedenlerin biri olduğunu aktaran Berhaş, ailelerin çoğunun, özellikle de evi yıkılanların, hapse atılanların ve şehitlerin yakınlarının yoksul düştüğünü bu sebeple çocukların da çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.

Berhaş, ailelerin daha güvenli yerler bulmak için sık sık taşınmasının da okullaşma oranını etkilediğine değindi.

Halihazırda 700 bin civarında kişinin ikamet ettiği muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta, yaklaşık üç yıldır Esed güçlerinin kuşatması altında bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...