Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İtalya’da yeni hükümet kurma çalışmaları sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İtalya’da yeni hükümet kurma çalışmaları sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İtalya’da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yeni hükümet kurma çalışmaları kapsamında parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle istişarelerini sürdürdü.

Ülkede geçen pazar yapılan anayasa değişikliği referandumundan ağır yenilgiyle çıktıktan sonra istifa kararı alan ve dün bütçe yasasının da parlamentodan onay almasıyla istifa eden Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümeti yerine, yeni hükümet kurulması çalışmaları sürüyor.

Siyasi istişarelerin dünkü ilk gününde parlamento başkanları ve eski cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile cumhurbaşkanlığı sarayında görüşen Cumhurbaşkanı Mattarella, bugün parlamentoda temsil edilen siyasi partilerden 17 ayrı heyeti kabul etti.

Mattarella’nın yarın da parlamentoda daha çok sandalyesi olan siyasi partilerin temsilcilerini ağırlaması bekleniyor.

İtalyan basınına yansıyan kulis bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın hükümet kurma çalışmalarını bir an önce tamamlamak istediği ve parlamentoda çoğunluğu bulunan bir hükümet kurma amacında olduğu belirtildi.

Kulislerde başbakanlık için görevinden ayrılan hükümette Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Paolo Gentiloni ismi öne çıkmaya başladı.

Renzi’den kritik görüşmeler

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mattarella siyasi istişarelerini sürdürürken, görevinden ayrılan ve vekaleten görevi sürdüren Başbakan Matteo Renzi ise başbakanlık sarayında dikkat çekici ikili temaslarda bulundu.

Renzi, adı başbakanlık için geçen Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Kültür Bakanı Dario Franceschini ile ayrı ayrı görüştü.

Bu üç isimden biri altında seçim yasası yapacak geniş ulusal koalisyon hükümeti kurulması ya da mevcut çoğunlukla yine Renzi’nin liderliğinde aynı amaçla yeni bir hükümet kuruması dillendirilen senaryolardan.

Kuzey Birliği ve Fratelli D'Italia (İtalya'nın Kardeşleri) gibi aşrı sağa yakın partiler ise en kısa sürede erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...