HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Su ve elektrik sağlanamayan Huzistan'da Ruhani hükümeti protesto edildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Su ve elektrik sağlanamayan Huzistan'da Ruhani hükümeti protesto edildi
İran, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

İran'ın Huzistan eyaletindeki elektrik ve su kesintilerinin günlerce giderilememesi nedeniyle halk, Ruhani hükümetini protesto etti.

İran’ın güneybatısında Arap nüfusun yoğun olduğu Huzistan eyaletini etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasından kaynaklı elektrik ve su kesintilerinin günlerce giderilememesi nedeniyle halkın gösteri düzenlediği bildirildi.

İran medyasına yansıyan bilgilere göre, halk geçen haftadan bu yana aralıklarla Ahvaz Valiliği önünde gösteri düzenliyor.

Ahvaz Valiliği, kentteki hava kirliliğinin sağlığı tehdit edici noktaya ulaşması nedeniyle halka maskesiz sokağa çıkılmaması yönünde uyarıda bulundu.

Çok sayıda kişinin solunum ve akciğer yetmezliğinden hastanelere yatırıldığı Ahvaz’daki hastanelerde tıbbi araç ve gereçlerin de yetersiz olduğu belirtiliyor. Bölgedeki hava kirliliğiyle elektrik ve su kesintilerinin de yaşanması nedeniyle Huzistan eyaletine bağlı 11 ilçede okullar ve resmi daireler yarın da tatil edildi.

Bölgede internet kesildi iddiası

İran’ın Huzistan eyaletine bağlı Arapların yoğunlukta olduğu Ahvaz kentini etkisi altına alan şiddetli kum fırtınasından kaynaklı elektrik ve su kesintilerinin giderilememesi nedeniyle gösteri düzenlendi.

Güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği ve gösterilerin yayılmaması için bölgede internetin kesildiği iddia ediliyor. İkinci bir duyuruya kadar valilik önünde protesto gösterilerinin de yasaklandığı duyuruldu.

Bir göstericinin öldürüldüğü iddiası

Bu arada "arabi21.com" adlı haber sitesi, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sırasında Hasan el-Bogbiş adlı bir göstericinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Hükümete tepki

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başındaki hükümet, bölgedeki krizi yönetemediği gerekçesiyle hem bölge halkının hem de muhafazakar kanadın eleştirilerine maruz kaldı. Muhafazakarlar hükümetin krize duyarsız kaldığını öne sürerken Ruhani hükümeti ise kentte önceki hükümetler döneminde giderilemeyen altyapı yetersizlikleri nedeniyle bölgeye yeniden elektrik ve su verilmesinin uzadığını savunuyor.

Başkent Tahran'da düzenlenen bölgedeki krizi ele alan kriz yönetimi toplantısına katılan Ruhani, bölgeye elektrik ve su verilebilmesi için tüm imkanların seferber edildiğini bu kapsamda da ilgili bakanların görevlendirildiğini söyledi. Ruhani ayrıca halkın tepkisini anladıklarını ve gösterdikleri sabır için teşekkür etti.

Diğer taraftan ülkede siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda kişi de bölgedeki hava kirliliğine yönelik hükümeti gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...