Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB'nin geleceğine ilişkin senaryolar tartışmalara yol açtı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AB'nin geleceğine ilişkin senaryolar tartışmalara yol açtı

DÜNYA Haberleri  / AA

AP'deki gruplar, AB Komisyonu Başkanı Juncker'in, birliğin geleceğine ilişkin hazırladığı ve 5 senaryonun yer aldığı "Beyaz Kitap" konusunda farklı görüşler dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) geleceğine ilişkin hazırlanan 5 senaryoya, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) gruplar farklı tepkiler verdi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB'nin geleceğine ilişkin hazırladığı ve 5 senaryonun yer aldığı "Beyaz Kitap"ı Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerine sundu. Belgede, senaryolar, "aynen devam", "sadece ortak pazar", "daha fazlasını yapmak isteyenler", "daha azını daha verimli yapmak" ve "birlikte daha fazlasını yapmak" başlıkları altında sıralandı.

Juncker konuşmasında, bunlardan hangisini tercih ettiğini söylemeyeceğini, bu konudaki kararın kendisine ait olmadığını belirterek, AP, ulusal parlamentolar, hükümetler ve vatandaşları tartışmaya katkıda bulunmaya çağırdı. 

AP'nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) adına konuşan Esteban Gonzales Pons, Juncker'e Beyaz Kitap için teşekkür ederek, beklentileri gerçeğe uyumlu hale getirme konusunda AB Komisyonu Başkanı ile aynı fikirde olduğunu söyledi. Avrupa'nın, imkanı olmadığı için yapamayacaklarından dolayı suçlanmasına son verilmesini isteyen Pons, "Bu yanlış ve tehlikeli bir oyun. Brexit de bunun sonuçlarından biri." ifadesini kullandı. 

"Dördüncü veya beşinci senaryo ile devam etmeliyiz"

Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Guy Verhofstadt ise konuşmasında, ilk üç senaryonun gerçek birer seçenek olmadığını belirterek, "İşleri daha etkin hale getirmek ve birlikte daha fazlasını yapmayı öngören dördüncü veya beşinci senaryoyla devam etmeliyiz. Göç krizi için acilen bir Avrupa çözümü bulmalıyız. İç pazarımızı, dijital ve enerji sektörlerine de yaymalı, etrafımızdaki bölgeleri istikrara kavuşturmak ve Avrupa'nın güvenliğini sağlamak için kapasite oluşturmalıyız." diye konuştu.

"Başka bir senaryoya ihtiyaç var"

Avrupa Birleşik Solu (GUE) grubundan Philippe Lamberts, eşitsizliğin atmasını durdurmak için radikal bir yön değişikliği önerisinde bulunarak, "Vatandaşların kalplerini ve ruhlarını yeniden kazanmak için barışı sağlamalı ve refahı paylaşmalı, mali ve sosyal rekabetten vazgeçmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Doğrudan Demokrasi ve Özgürlük Avrupası (EFDD) grubu adına konuşan Gerard Batten, Beyaz Kitap'ın Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sorunları gösterdiğini ancak bunların çoğunu AB'nin kendisi tarafından oluşturulduğunu anlamada başarsız olduğunu savundu.

"Avrupa'ya hayır diyoruz"

Aşırı sağ Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubundan Vicky Maeijer ise, Avrupa'nın çökmekte olduğunu savunarak, "Biz Hollanda'da Avrupa anayasasına hayır dedik, Ukrayna ile yapılacak ticaret anlaşmasına da hayır dedik ve şimdi Avrupa'ya hayır diyoruz." diye konuştu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...