HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Amerikalı komutan DEAŞ ile ABD ordusunu bir tuttu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Amerikalı komutan DEAŞ ile ABD ordusunu bir tuttu
Abd, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'li komutan Townsend'in Irak ve Suriye'deki koalisyon saldırılarında artan sivil ölümlerini DEAŞ'ın katliamlarıyla kıyaslaması tepkiyle karşılandı.

ABD'li askeri yetkililerin Irak ve Suriye'deki hava saldırılarında özellikle son dönemde artan sivil ölümlerinden terör örgütü DEAŞ'ı sorumlu tutması ve bu konuda DEAŞ'ın katliamlarıyla karşılaştırma yapması tepkiye neden oldu.

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun komutanı Korgeneral Stephen Townsend, dün Pentagon'daki gazetecilerin sorularını yanıtlarken özellikle son haftalarda koalisyon hava saldırılarında yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine ilişkin eleştirel sorulara maruz kaldı.

Ülkesinin askeri eylemlerini savunan ABD'nin Irak'taki en üst rütbeli komutanı Townsend, Amerikalı gazetecilerin sorularına da tepki gösterdi. Townsend, "DEAŞ’ın sivilleri öldürdüğü bir ortamda basının, ABD saldırılarında ölen sivillerle bu kadar ilgileniyor olmasını hayretle karşıladığını" söyledi.

"Tüm soruların bizim hava saldırılarımızla, bizim kararlarımızla ilgili olması beni hayal kırıklığına uğratıyor." diyen Townsend, şöyle devam etti:

"Bu masum insanlar koalisyon tarafından öldürüldüyse bu istemeden olan savaş kazasıdır. Oysa DEAŞ her gün Iraklıları ve Suriyelileri katlediyor. DEAŞ kafa kesiyor, insanları vuruyor, binalardan atıyor, kafeslerde canlı canlı yakıyor ve bunları kanıtlamak için videoya kaydediyor. Bu bitmeli. Bu şeytanın başı ezilmeli. Bana göre sivillerin ölümüyle ilgili her türlü sorumluluk, Irak ve Suriye'de sivil ölümlerle ilgili ahlaki sorumluluk DEAŞ'a aittir."

Townsend, bir gazetecinin "ABD ordusu ile DEAŞ’ı mı karşılaştırıyorsunuz?" sorusuna ise yanıt vermedi.

Sivil ölümlerinde büyük artış

Amerikalı komutanın ısrarlı sorulara maruz kaldığı sivil ölümlerinde özellikle son haftalarda büyük artış görüldü. Özellikle Musul'da ve Rakka'da DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlarda yapılan hava saldırılarında çok sayıda sivilin öldüğü bildiriliyor.

Mart, en fazla sivilin öldüğü ay

Son iki haftada düzenlenen saldırılarda ölen sivillerle birlikte DEAŞ karşıtı koalisyonun iki yıldan beri sürdürdüğü operasyonlarda en fazla sivil kaybının Mart ayında olduğu belirtiliyor.

Örnek olarak ise ABD insansız hava araçlarının Halep'te önceki hafta bir camiye düzenlediği saldırıda 47 sivilin ölmesi, Rakka yakınlarında bir okula yönelik saldırıda 33 sivilin ölmesi ve son olarak Musul'da düzenlenen bir hava saldırısında 200 kadar sivilin hayatını kaybetmesi gösteriliyor. Bunlar dışında son haftalarda çok sayıda irili ufaklı saldırıda yüzlerce sivilin daha hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

AB ordusu kabul ediyor

ABD'li askeri yetkililer sivillerin ölmesinde "ABD'nin hava saldırılarının rolü olabileceğini" kabul ediyor. Korgeneral Townsend de Pentagon'daki gazetecilere bu düşüncesini dile getirdi ancak sivil ölümlerdeki sorumluluğu sivilleri kalkan olarak kullanan DEAŞ'a attı.

Irak ve Suriye'de 21 Mart 2017'ye kadar geçen son 2,5 yılda 10 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...