HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Bu, geri dönüşü olmayan tarihi bir an'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Bu, geri dönüşü olmayan tarihi bir an'
Brexit, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Birleşik Krallık Başbakanı May, ülkesinin AB'den ayrılık (Brexit) sürecinin resmen başlamasına ilişkin, "Bu, geri dönüşü olmayan tarihi bir an." dedi.

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık (Brexit) sürecinin başlatılmasıyla ilgili milletvekillerini bilgilendirdi.

"Halkın talebi doğrultusunda Birleşik Krallık AB'den ayrılıyor." diyen May, bunu "geri dönüşü olmayan tarihi bir an" olarak tanımladı.

"Bizim için en önemli konuların kontrolünü elimize alacağız"

Birlikten ayrılığın ülkesine "özel bir fırsat" sunduğunu dile getiren May, "Bu fırsatı kullanarak daha adil ve güçlü bir Britanya inşa edeceğiz. Kendi kararlarımızı kendimiz alacağız, kendi yasalarımızı kendimiz yapacağız. Bizim için en önemli olan konuların kontrolünü elimize alacağız. AB'den ayrılıyor olmamız, artık yasalarımızın Westminster (Londra'daki parlamento), Edinburgh, Belfast ve Cardiff'te yapılacağı anlamına geliyor." diye konuştu.

Brexit'in ardından Avrupa'nın yakın dostu ve müttefiki olmaya devam edeceklerini kaydeden Başbakan May, "Avrupa'nın kendi değerlerini yansıtabilmesi ile güvenlik tehditlerine karşı kendisini savunabilmesi çerçevesinde üzerimize düşen rolü oynayacağız. Tamamıyla küresel bir Britanya, Avrupalı ortaklarımızın en iyi dostu ve komşusu olmamızı istiyorum." ifadelerini kullandı.

Brüksel ile müzakerelere "tek bir Birleşik Krallık" olarak oturulacağını vurgulayan May, ülkedeki her bir bölgenin çıkarlarının hesaba katılacağının altını çizdi.

May, ayrıca ülkesi ve İrlanda Cumhuriyeti arasındaki Ortak Seyahat Bölgesi'nin korunmasından yana olduklarını ifade etti.

May'in Brexit sürecini başlatan mektubu yayımlandı

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB Konseyi Başkanı Tusk'a yolladığı, ülkesinin AB'den ayrılma sürecini resmen başlatan 6 sayfalık mektupta müzakere önceliklerini sıraladı.

Brexit sürecini resmen başlatan mektubunda May, şunları kaydetti:

"Bugün size, Birleşik Krallık halkının demokratik kararını hayata geçirmek üzere yazıyorum. Avrupa Birliği Anlaşmasının 50. maddesine uygun olarak burada size Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden çekilme niyetini bildiriyorum."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...