'Türkiye'nin ilkesi Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye'nin ilkesi Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek'

DÜNYA Haberleri  / AA

Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Gobeize, "Türkiye'nin ilkesi Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek. Bu yüzden (Cumhurbaşkanı Erdoğan) kendisinin bu yılki kuraklık konusundaki inisiyatifi ve önderliği için teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobeize, Türkiye'nin Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan ile Yemen'e yönelik "İnsanlığın #UmuduOl" yardım kampanyasına ilişkin, "Türkiye'nin ilkesi Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek. Bu yüzden (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) kendisinin bu yılki kuraklık konusundaki inisiyatifi ve önderliği için teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Büyükelçi Gobeize, elçilik binasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Etiyopya'daki ilk konsolosluğunu 1912 yılında Osmanlı Devleti döneminde Harar'da açtığını anımsatan Gobeize, aynı zamanda Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki ilk büyükelçiliği olma özelliğini taşıyan Addis Ababa Büyükelçiliğini de 1926'da açtığını hatırlattı. Etiyopya'nın Ankara Büyükelçiliğinin ise 1933'te açıldığını belirten Gobeize, iki ülkenin yüz yılı aşkın süredir güzel ilişkileri olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin karşılıklı ve sık sık yapılan üst düzey ziyaretlerle daha da güçlendiğini dile getiren Gobeize, "Türkiye ile Etiyopya'nın ilişkileri mükemmel düzeyde." diye konuştu.

Öte yandan, ekonomik ilişkiler bazında Etiyopya'da 140'ın üzerinde Türk şirketinin tekstil, tarım, pamuk üretimi, asfalt ve demir yolu gibi altyapı inşaatı alanlarında faaliyet gösterdiğini aktaran Gobeize, Afrika'da başka ülkelerde de inşaat işleri yapan Yapı Merkezi'nin Etiyopya'da 386 kilometre uzunluğunda bir demir yolu projesi olduğunu anlattı.

Yapımına yaklaşık 3 yıl önce başlanan demir yolunun yarısından fazlasının tamamlandığını ifade eden Gobeize, projenin 1,7 milyar dolar bütçeye sahip olduğunu söyledi. Gobeize, bunun haricinde Etiyopya'daki diğer Türk şirketlerinin yatırımlarının 2,5 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Türk iş adamlarına Etiyopya'da daha çok iş ve yatırım yapmaları davetinde bulunan Büyükelçi Gobeize, "Birlikte ekonomik ilişkilerimizi güçlendirelim." mesajını paylaştı. Gobeize, şöyle devam etti:

"Halkımız ve hükümetimiz, Türk firmalarının ekonomiye aktif katılım sağlamasından çok memnun. TİKA da Etiyopya'nın farklı bölgelerinde çalışmalar yapıyor. TİKA, Etiyopya Kralı Necaşi Eshame'nin türbesi ve camisini restore ediyor. Ayrıca Harar'daki Osmanlı konsolosluk binasının da restorasyonunu tamamladı. Halkımız bundan da çok memnuniyet duyuyor. Hem Türk hükümeti hem de iş adamları Etiyopya'nın kalkınmasına katkı sağlamak konusunda hemfikir."

Türkiye'nin, kuraklık zamanlarındaki desteği için minnettarız"

Türk halkı ve devletinin Etiyopya'ya desteğinin bu kadarla sınırlı kalmadığının altını çizen Gobeize, Etiyopya hükümetinin, 2015 ve 2016 yıllarında ülkede baş gösteren kuraklık nedeniyle 10,2 milyon insanın gıda yardımı alabilmesi için çeşitli uluslararası insani yardım kuruluşlarına başvurduğunu hatırlattı.

Uluslararası toplumdan ancak ihtiyacın yüzde 54'ü kadar destek alabildiklerini anımsatan Gobeize, "O dönemde de Türkiye, üzerine düşeni yaptı ve 2 bin 500 tonun üzerinde tahıl ve gıda yardımı yolladı, özellikle Afar ve Harar bölgelerine. Bu vesileyle Türk hükümeti ve halkına, bize kuraklık dönemlerinde destek oldukları için özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu sayede o dönemde hiç ölüm yaşanmadı." ifadelerini kullandı.

"5,6 milyon insan gıda yardımına muhtaç"

Büyükelçi Gobeize, Etiyopya'daki mevcut kuraklık durumuna ilişkin şunları anlattı:

"2015 ve 2016 yıllarındaki kuraklık döneminde devletimiz çok çaba sarf etti, o dönem Etiyopya için çok zorluydu. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de hükümetimizin çabalarını takdir etti. 2015 ve 2016 yıllarındaki kuraklığın üstesinden gelmiş olsak da, yüzde 12'lik iyi bir tarım üretimimiz olsa da, şu an ülkemizde hala El Nino güney salınımlarının sebep olduğu kuraklığın etkileri sürüyor. Ama bu seneki kuraklığın asıl sebebi La Nina denen coğrafi olay. Bu sebeple Etiyopya'daki Afet Komisyonuna göre 5,6 milyon civarında insan hala gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Hükümetimiz bu durumun üstesinden gelmek için çok çalışıyor. Uluslararası topluma, yerel halk ve hükümetle birlikte bu sorunu çözme ve o insanların hayatını kurtarma çağrısı yapıyoruz."

Etiyopya'nın güney ve güneydoğusunda yiyecek ve su kıtlığı olmasına rağmen ölümler yaşanmamasının hükümetin çabalarıyla mümkün olduğuna dikkati çeken Gobeize, ülkesinin bu sorunların üstesinden gelişen tarım, turizm, sanayi ve hizmet sektörleriyle Afrika'da en hızlı büyüyen ekonomi olması sebebiyle gelebildiğini vurguladı.

Bütün bu zorluklara rağmen Etiyopya hükümetinin ülkede barış ve istikrarı sürdürmesinin önemine işaret eden Gobeize, ülkede ayrıca eğitimin çok önemli bir yer tuttuğuna ve 100 milyonluk nüfusun 28 milyonunun öğrenci olduğunu söyledi. Gobeize, "Vatandaşlarınız eğitimliyse, her zorluğun üstesinden gelebilirler." diye konuştu.

Gobeize, hükümetin ayrıca ülkedeki kısıtlı yağışların suyunu muhafaza etme çalışmaları yürüttüğünü anlattı.

"Türkiye'nin ilkesi Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ayın başında sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden duyurduğu, Doğu Afrika ülkeleri Somali, Etiyopya, Kenya ve Güney Sudan ile Yemen'e yönelik "İnsanlığın #UmuduOl" yardım kampanyasına da değinen Gobeize, kampanyadan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Gobeize, şu ifadeleri kullandı:

"Umuyoruz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde bu yardımlar bize ulaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem mevcut sorunların çözülmesi hem de Etiyopya'nın uzun vadede kalkınması konusunda bize destek veriyor. Türkiye'nin ilkesi, 'kazan-kazan' yani durumdan iki tarafın da fayda sağlaması, Afrika'yı sömürmek değil, desteklemek. Bu yüzden kendisinin bu yılki kuraklık konusundaki inisiyatifi ve önderliği için de teşekkürlerimi sunuyorum."

Büyükelçi Gobeize, uluslararası topluma "Etiyopya hükümeti, yerel halk ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının ortak çabalarıyla bu kuraklığın üstesinden gelebiliriz." mesajını verdi.

Etiyopya'daki FETÖ yapılanması

Yerel ve uluslararası medyada ülkedeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) okullarının Almanlara satıldığı yönünde çıkan haberlere ilişkin, bu konuda bir bilgisinin bulunmadığını ifade eden Büyükelçi Gobeize, "Umarım bu doğru değildir. Etiyopya hükümetinin, Türkiye ile birlikte bu okulların Türkiye Maarif Vakfına devredilmesi konusundaki çalışmaları sürüyor." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...