Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suudi Arabistan'da Katar'a askeri müdahale hazırlığı

Düzenleyen:
Suudi Arabistan'da Katar'a askeri müdahale hazırlığı

DÜNYA Haberleri

Patlak veren Körfez kriziyle ilgili oldukça çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Suudi Arabistan Katar'ı istila edebilir ve bunun gerçekleşmesi an meselesi de olabilir. Körfez İlişkileri Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü Profesör Ali el Ahmed, Suudi Arabistan'ın, diplomatik ilişkilerini kestiği Katar'a 'tam ölçekli bir istilaya' hazırlık içinde olduğunu savunarak, "Katar sınırı yakınında Suudi ordusunun hareketlendiğine dair bilgiler aldım" dedi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El-Cubeyr ise, 'Katar'a yönelik askeri yaptırım olacak mı' sorusuna 'umarım olmaz' yanıtını verdi.

Körfez İlişkileri Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü Profesör Ali el Ahmed, Suudi Arabistan'ın, diplomatik ilişkilerini kestiği Katar'a ‘tam ölçekli bir istilaya' hazırlık içinde olduğunu savundu. Ahmed, Suudi Arabistan'ın son kararının, Katar'ı istila ederek zenginliğini ele geçirme hedefinin bir başlangıcı olabileceğini söyledi.

"KATAR SINIRINDA SUUDİ ORDUSUNDA HAREKETLENME VAR"

Ahmed, "Katar sınırı yakınında Suudi ordusunun hareketlendiğine dair bilgiler aldım. Suudiler, hazırlanıyorlar" dedi.

"İSTİLA BEKLENENDEN ÇOK DAHA YAKIN OLABİLİR"

Bunun yanı sıra Ahmed, Katar'a tam ölçekli bir istilanın beklenenden çok daha yakın olabileceğini de dile getirdi.

"YEMEN'DEKİ BOMBARDIMANI AZALTTILAR, KATAR'A ANİ BİR HAMLE YAPILABİLİR"

Ahmed şöyle konuştu: "Yemen'deki bombardımanın sıklığına bakın… Esas işaret, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki isyancı güçlere karşı düzenlediği hava saldırılarının sayısındaki ciddi düşüş veya durma olacaktır. Bu, Suudiler'in Katar'a karşı ani bir hamle yapmak için güçlerini yığdığının bir göstergesi olur."

"TRUMP VE TILLERSON DESTEKLİYOR"

Prof. Ahmed, Suudi Kraliyet ailesiyle yakın ilişkiler içinde olan ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ise Katar'a Suudi istilasını desteklediğini savundu.

İstila durumunda Suudi Arabistan'ın Mısır, BAE ve Bahreyn tarafından da destekleneceğini vurgulayan Ahmed, "Suudiler Katarlılara çok kızgın. Suudiler Yemen'in kendi bağımsızlıkları olmasına bile izin vermeyecek. Bahreyn, Katar'dan nefret ediyor" dedi.

"SUUDİLERE PARA LAZIM"

Suudilerin iki amacı olduğunu dile getiren Ahmed, "Birincisi, Katar'ı köle benzeri itaatkar bir ilişki içine sokmak. İkincisi, Suudiler Katar'ın devasa nakit rezervini izliyor. Onu istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Ahmed, Trump'ın Suudi Arabistan'dan yeni finansal taleplerde bulunduğunu, bu sebeple de paraya ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN ASKERİ MÜDAHALE AÇIKLAMASI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed el-Cubeyr, Katar’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini tamir edebilmek için Filistinli Hamas ve Mısır’da Müslüman Kardeşler’e verilen desteğin sona ermesi gibi bir dizi adım atması gerektiğini söyledi.

PARİS'TE KONUŞTU

El-Cubeyr, Katar ile yaşanan son krizle ilgili olarak Paris’te basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"KATAR NE YAPMASI GEREKTİĞİNİ GAYET İYİ BİLİYOR"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Katar’ın ülkesi ve diğer Arap ülkeleri ile ilişkileri tamir etmek için ne yapması gerektiğini gayet iyi bildiğini söyledi.

El-Cubeyr, “Biz, Katar’ın birkaç yıl önce aşırı gruplara yapılan destekle ilgili verdiği sözleri tutmasını istiyoruz, bu ülkenin medyasının düşmanca tavrı ve diğer ülkelerin işlerine müdahalesi de bunları kapsıyor.” dedi.

“Katar’a kimse zarar vermek istemiyor” ifadesini kullanan el-Cubeyr, şunları kaydetti:

“Katar hangi yöne doğru hareket edecek buna kendi karar verecek. Biz bu adımı büyük bir sıkıntı içinde ve onların izledikleri politikaların sürdürülebilir olmadığını ve değişmesi gerektiğini anlatabilmek için attık. Katar, Hamas ve Müslüman Kardeşler’i destekleyerek, Filistin yönetimi ve Mısır’a zarar veriyor. Biz bunun iyi olmadığını düşünüyoruz. Katar, Ortadoğu’nun istikrarına katkıda bulunabilmek için bu politikalara son vermeli.”

"ALDIĞIMIZ KARARIN KATAR'A MALİYETİ AĞIR OLACAK"

El-Cubeyr, Katar’a uygulanan müeyyidelerin bu ülkeye maliyetinin önemli olacağı uyarısında bulundu ve “Biz sağduyu ve mantığın, doğru adım atılması konusunda Katar’ı ikna edeceğini umut ediyoruz. Bizim aldığımız kararlar oldukça sert ve bunların Katar’a maliyeti oldukça fazla olacak. Biz Katar’ın bu maliyetleri karşılamak isteyeceğine inanmıyoruz.” dedi.

ASKERİ SEÇENEK MASADA MI?

“Doha’ya askeri yaptırım olacak mı?” yolundaki bir soruya el-Cubeyr, “ Umarım olmaz” yanıtını verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...