HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Almanya’da aşırı sağcı NPD'ye hazine yardımı kesilebilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Almanya’da aşırı sağcı NPD'ye hazine yardımı kesilebilir
Almanya, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya’da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NDP) hazineden aldığı maddi yardımın kesilmesinin yolu açıldı.

Almanya Federal Meclisi, partilere hazine yardımını düzenleyen anayasa maddesinin, "Anayasa düşmanı partilerin hazine yardımı almaması ve vergi teşviki verilmemesi" şeklinde değiştirilmesine onay verdi.

Hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) verdiği anayasa değişikliği önergesine muhalefetteki Sol Parti’den bazı milletvekilleri de destek verdi. Yeşiller Partisi ise değişikliğe karşı çıktı.

Federal Meclis tarafından kabul edilen maddeye göre, partilerin hazine yardımından yararlanmaması konusundaki kararı Federal Anayasa Mahkemesi verecek. Ayrıca bir partinin hazine yardımının kesilmesi 6 yıl ile sınırlandırılacak ancak Federal Meclis, Federal Konsey (Bundesrat) veya federal hükümetin başvuruda bulunması durumunda bu süre uzatılabilecek. Hazine yardımından men edilen partilerin yerine kurulan partiler de bu yardımı alamayacak.

Oylama öncesinde söz alan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Stefan Harbarth, NPD’nin insan onurunu hiçe sayan, özgürlükçü ve demokratik düzeni kaldırmak isteyen bir parti olduğuna işaret ederek, bu partinin faaliyetlerinin büyük ölçüde hazine yardımıyla finanse edildiğini söyledi.

"NPD'ye ödenen her kuruş fazladır" ifadesini kullanan Harbarth, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından NPD'nin hazine yardımından men edilmesi için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmasını beklediğini kaydetti. 

NPD'nin kapatılması yönünde daha önce dava açılmış, ancak Anayasa Mahkemesi, NPD’nin anayasaya aykırı hedefleri olan bir parti olmasına rağmen partinin eylemlerinin başarıya ulaşacağı yönünde yeterli delil bulunamadığını belirtmiş ve kapatılmamasına hükmetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...