May açıladı! Brexit'ten sonra...

Düzenleyen:
May açıladı! Brexit'ten sonra...

DÜNYA Haberleri

İngiltere Başbakanı May, ülkede yaşayan AB vatandaşlarınının haklarını Brexit sonrasında da korumasına ilişkin koşulları açıkladı

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkede yaşayan Avrupa  Birliği (AB) vatandaşlarınının haklarını ülkenin AB'den ayrılmasının (Brexit)  sonrasında da korumasına ilişkin koşulları açıkladı. May, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda, geçen hafta  Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesindeki temaslarıyla ilgili bilgi verdi.May, zirvede AB üyesi muhataplarına sunduğu, İngiltere’de yaşayan AB  vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının Brexit  sonrasında haklarının karşılık korunmasına ilişkin teklifin ayrıntılarını da  açıkladı.Buna göre İngiltere’de mevcut kanunlara uygun yaşayan AB  vatandaşlarına 5 yılı doldurmaları halinde sürekli oturum izni verilecek. Bunlar,  kendi ülkelerindeki aile üyelerini de İngiltere’ye getirme hakkına sahip  olacak.
 
Bu haklara sahip olacak AB vatandaşlarının hangi tarihten itibaren  İngiltere’de yaşamaya başlamış olmaları gerektiği ise henüz karara bağlanmadı.  Belirlenecek bir başlangıç tarihinden sonra İngiltere’ye gelen AB vatandaşlarına  ise “durumlarını düzenlemeleri” için 2 yıl süre tanınacak.İngiltere’de sürekli oturum hakkı verilecek AB vatandaşları çalışma,  eğitim ve sosyal yardımlardan yararlanma imkanına sahip olacak.Belirlenecek başlangıç tarihi İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecini  resmen başlattığı 29 Mart 2017’den önce olmayacak.Belirlenecek başlangıç tarihinde İngiltere’de 5 yılını doldurmamış AB  vatandaşlarına bu süreyi doldurmaları ve sürekli oturum için başvurmaları için  izin verilecek. Bu kişiler, 5 yıldan önce belirlenecek bir süreyi doldurmaları  halinde “geçici oturum” için başvurabilecek.
 
Başvuru süreci basitleştirilecek
 
İngiltere, AB vatandaşlarının oturum başvurusu süreçlerini de  basitleştirmeyi ve hızlandırmayı öngörüyor. Buna yönelik olarak yeniden  tasarlanacak başvuru sisteminde halen İngiltere’de oturum kartına sahip AB  vatandaşlarının da yeni kart için başvuruda bulunmaları öngörülüyor.İngiltere, ülkede yaşayan 3 milyondan fazla AB vatandaşına tanınacak  bu hakların AB ülkelerinde yaşayan 1 milyondan fazla İngiltere vatandaşına  tanınmasını da koşul olarak öne sürüyor.İngiltere'de geçen yıl yapılan referandumda ülkenin AB'den ayrılması  yönünde sonuç çıkmış, ülke 29 Mart'ta üyelerin AB'den ayrılma sürecini düzenleyen  Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek süreci resmen başlatmıştı. İngiltere  ile AB arasındaki ayrılık müzakereleri de geçen hafta başladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...