Dünyaya meydan okuyorlar! Çin bunu ilk kez yaptı

Düzenleyen:
Dünyaya meydan okuyorlar! Çin bunu ilk kez yaptı

DÜNYA Haberleri

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, egemenlik tartışmaları yaşadığı komşu ülkelerin kara ve deniz sınırlarında yaptığı tatbikatların yanı sıra Rusya ile de Akdeniz'de ortak tatbikat yaptı ve ilk defa Baltık'a gitti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanırken, ülkenin dört bir yanında ve uluslararası denizlerde gerçekleştirdiği tatbikat ve askeri faaliyetlerle tarihinin en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor.

PLA, ülkede askeri reformların yapıldığı 2015'ten bu yana tatbikat sayısı ve askeri operasyon bakımından en hareketli ayını geçiriyor.

Pekin yönetimi, ülkenin kuzeyinde Kuzey Kore balistik füze denemeleri sonrası başta ABD ve Japonya olmak üzere birçok ülkenin baskısını üzerinde hissediyor.

Uluslararası kamuoyu, Çin'in Pyongyang'a nükleer programını durdurması yönünde baskı yapması çağrısında bulunurken, Washington'un Güney Kore'de Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması (THAAD) füze sistemi konuşlandırma planı, Pekin yönetiminin başını ağrıtmaya devam ediyor.

Güney Çin Denizi'nde ABD donanma güçlerinin varlığı ve komşu ülkeleriyle yaşanan kıta sahanlığı ihtilafları sürerken, ülkenin ilk uçak gemisi "Liaoning", tartışmalı sularda sorun yaşanan ülkelere varlığıyla mesaj gönderiyor.

Dünyaya meydan okuyorlar! Çin bunu ilk kez yaptı

Ülkenin batısında ise ay başından bu yana gerginleşen Çin-Hindistan sınırında, iki ülke askeri güçleri birbirlerine 150 metre mesafede "teyakkuz" halinde bulunuyor.

İki ülke arasındaki 3 bin 500 kilometrelik ihtilaflı sınır hattı, geçen ay Hint güvenlik güçlerinin sınırdan içeri girmesinin ardından Pekin-Yeni Delhi hattında soğuk rüzgarların esmesine neden oluyor.

Devlet Başkanı Şi Cinping'in ifadesiyle "küresel operasyon ve hücum kapasitesini artırma" motivasyonu ile giderek "meşgul" bir görünüm sergileyen, dünyanın ABD'den sonra en kalabalık ikinci ordusu PLA, Çin'in küresel bir askeri güç olma hedefi doğrultusunda adımlarını giderek sıklaştırıyor.

Pekin yönetiminin askeri faaliyetlerini artırmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden ülkelere PLA, "Bu duruma alışmaları" tavsiyesinde bulunuyor.

UÇAK GEMİSİ LİAONİNG, DOĞU VE GÜNEY ÇİN DENİZLERİNDE

Çin'in ilk uçak gemisi "Liaoning", geçen ay sonu ülkenin doğusundaki Çingdao Limanı'ndan yola çıkarak Hong Kong'un Çin egemenliğine dönüşünün 20'nci yılı etkinlikleri kapsamında güneye indi. Liaoning, 22 gün süren seferinde 4 bin 600 deniz mili mesafe yaptı. Bohay, Sarı Deniz, Doğu ve Güney Çin denizleri ile Tayvan Boğazı'nı geçen Liaoning, ilk liman ziyaretini Hong Kong'a yaparak geri döndü.

Uçak gemisi Liaoning'in, Hong Kong seferi dönüşünde Tayvan Boğazı'nda bazı askeri eğitimlere katıldığı belirtildi.

ÇİN JETLERİ TAYVAN VE MİYAKO BOĞAZLARINDA

Japonya Savunma Bakanlığı, 13 Temmuz'da PLA'ya ait 6 H-6 bombardıman uçağının, Batı Pasifik'teki Miyako Boğazı'ndan uçtuğunu duyurdu. Çin hava kuvvetlerine ait jetlerin fotoğraflarını da yayımlayan Japonya'ya cevaben Çin Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada, "İlgili tarafların endişeye kapılıp olayı farklı yorumlamasına gerek yok. Bölgedeki rutin uçuşlarımız sürecek. Buna alışın." ifadeleri kullanılmıştı.

Aynı tarihte Tayvan Savunma Bakanlığı da söz konusu uçakların Tayvan Boğazı'ndaki kendi Hava Savunma ve Tanımlama Sahası'nın (ADIZ) hemen yakınından uçması üzerine askeri güçlerini teyakkuza geçirdiklerini açıklamıştı.

RUSYA İLE ORTAK TATBİKATLAR

Çin donanma filosu, 10 Temmuz'da Akdeniz'de Rusya ile ortak tatbikat düzenledi. PLA'ya ait yeni nesil savaş gemilerinin katıldığı tatbikatta, güverteden denize ateşleme, hafif silah atışları, helikopter devriyesi faaliyetlerinin denendiği belirtildi.

HİNDİSTAN SINIRINDA KARA TATBİKATLARI

Çin'in son dönemde en çok odaklandığı potansiyel muharebe alanı olan Hindistan sınırında da yoğun tatbikat çalışması yapıldı.

Tibet Özerk Bölgesi'nde Hindistan sınırına yakın 5 bin metre rakımlı platolarda karadan taarruz, bilgi teknolojilerinin kullanımı ve kombine taarruz eğitimlerinden oluşan tatbikatlarda, ateşli silahlarla yakın ve uzak hedefleri vurma eğitimleri düzenlendi.

CİBUTİ'YE İLK ASKERİ MİSYON

Çin'in ilk yurt dışı askeri üssünün kurulduğu Cibuti'de görev yapacak ilk PLA donanma askerleri, 11 Temmuz'da bu ülkeye hareket etti.

Çin Savunma Bakanlığı, PLA'ya bağlı birliklerin, güneydeki Guangdong eyaletinde bulunan Canciang kentindeki limandan törenle Cibuti'ye uğurlandığını duyurdu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...