Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Katalonya'da referandum bitti! 840'ın üzerinde yaralı var

Düzenleyen:
Katalonya'da referandum bitti! 840'ın üzerinde yaralı var

DÜNYA Haberleri

Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine ve müdahalelere rağmen yapılan referandum sona erdi.

İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi, oy kullanılmak için hazırlık yapılan merkezlere baskınlar yaptı.

İspanyol hükümeti referandumu yasadışı ilan etmişti. Hafta içinde bazı Katalan siyasetçiler gözaltına alınmıştı.

"BAĞIMSIZ DEVLET KURMA HAKKINI KAZANDIK"

 Katalonya lideri Carles Puigdemont "Bağımsız devlet kurma hakkını kazandık." açıklamasını yaptı.

İSPANYA'DAN AÇIKLAMA

İspanya İçişleri Bakanlığı, Katalonya bölgesindeki yasa dışı bağımsızlık referandumuna izin vermediklerini ve tüm oy pusulalarına ve sandıklara el koymaya başladıklarını açıkladı.

Katalonya'da referandum bitti! 840'ın üzerinde yaralı var

İSPANYOL GÜVENLİĞİNDEN SERT MÜDAHALE

Madrid yönetimine bağlı polis ve jandarmaların seçim merkezlerine yönelik müdahaleleri devam ederken, seçim merkezlerinin önünde bulunan herke genç yaşlı, kadın erkek olarak ayırt edilmeksizin polis tarafından tartaklandı.

Katalonya'da referandum bitti! 840'ın üzerinde yaralı var

KATALONYA'DA SANDIKLAR KAPATILDI 

İspanya’da referandum gerginliği devam ederken, Katalonya Sağlık Bakanlığı polis müdahalesinde 844 kişinin yaralandığını bildirdi.

Öte yandan Katalonya yerel hükümeti, İspanya hükümetinin tüm çabalarına rağmen 2.2 milyon Katalan seçmen sandık başına gitti. Barselona’da polis ile seçmen arasında çatışma çıkarken, polisin plastik mermi kullandığı olaylarda yaralananlar oldu.İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 12 polis memurunun yaralandığı ve 3 kişinin de tutuklandığı bildirildi. Ayrıca yapılan açıklamada 92 seçim merkezinin de kapatıldığı belirtildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy: "Referandum, hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıdır"

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'da yapılan referandumla ilgili olarak, "Referandum, hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıdır" dedi. 
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk bölgesinin referanduma gitmesinin ardından açıklamalarda bulundu. 

Rajoy basın toplantısında yaptığı konuşmasında, Katalonya'da yapılan referandumun yasa dışı olduğunu belirterek, "Referandum, hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıdır. Polis, Katalonya'da çıkan çatışmalarda görevini yerine getirdi" dedi. 

Katalonya'daki referanduma tepkiler

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İspanyol polis ve jandarmasının Katalonya'daki yasa dışı referanduma müdahalesindeki şiddetin kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin Manchester’daki yıllık kongresinde, Katalonya’daki referandumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Şiddet nedeniyle kaygılıyız" ifadesini kullanan Johnson, "Ancak benim anladığıma göre referandum anayasal değil. Dolayısıyla bir denge bulunması lazım. Olayların sakinleşeceğini umuyoruz." diye konuştu.

Johnson, Twitter hesabından yayımladığı mesajda da İspanya'nın "yakın bir müttefik ve iyi bir dost" olduğunu belirterek, ülkenin gücünün ve birliğinin Birleşik Krallık için önemli olduğunu vurguladı.

Johnson mesajında,"Katalonya referandumu İspanya hükümetinin ve halkının iç işidir. İspanya anayasasına saygı ve hukukun üstünlüğüne riayet önemlidir." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox da yaptığı açıklamada, Katalonya’daki şiddeti kınarken, referandumun İspanya’nın iç işi olduğunu vurguladı.

Başbakan May'e çağrı

Referanduma ilişkin görüşünü sosyal medyadan açıklayan ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn polisin kullandığı şiddeti "şoke edici" diye nitelendirdi.

Twitterdan paylaştığı mesajda Başbaban Theresa May’e çağrıda bulunan Corbyn, May’den doğrudan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’la konuşarak polis şiddetine son vermeye çağırmasını istedi. Corbyn, referandumla yaşanan anayasal krize siyasi çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Liberal Demokrat Parti lideri Vince Cable ise Dışişleri Bakanı Johnson’a çağrıda bulunarak, İspanya’nın Londra büyükelçisini bakanlığa davet etmesini ve "polis şiddetinin kabul edilemez" olduğunu iletmesini istedi.

Pique'den Katalonya ve İspanya açıklaması

Barcelona'nın ve İspanya Milli Takımı'nın önemli futbolcularından Gerard Pique, Katalonya'daki yasa dışı bağımsızlık yanlısı referanduma destek vermesinden kaynaklanan İspanya'daki polemiklere cevap verdi.

La Liga'nın 7. haftasında oynanan Barcelona-Las Palmas maçının ardından gazetecilere açıklama yapan Pique, Katalan olduğunu söyleyip bağımsızlık girişimlerini savunurken gözyaşlarına hakim olamadı. Pique, "Katalanım, kendimi öyle hissediyorum. Bugün hiç olmadığı kadar Katalonya halkıyla gurur duyuyorum. Çünkü bu son 7 yıldır olağanüstü davrandılar. Hiçbir saldırı olmadı ama bugün jandarma ve ulusal polis ne yaptıysa yaptı." ifadelerini kullandı.

Katalonya'daki yasa dışı bağımsızlık referandumuna katılıp sabah saatlerinde Barselona'da oyunu kullanan Pique, sözlerine şöyle devam etti:

"Milli takımda devam edebileceğimi sanıyorum çünkü İspanya'da bugün Katalonya'da olanları (güvenlik güçlerinin müdahalesi) doğru bulmayan, demokrasiye inanan çok fazla insan olduğuna inanıyorum. İspanya kimlik kartım ve pasaportum olduğu ve iyi bir futbol oynadığım sürece milli takıma gideceğimi düşünüyorum. Her zamanki gibi terimin son damlasına kadar sahada mücadele edeceğim. Teknik direktör (Julen Lopetegui) veya federasyon benim bir sorun olduğumu düşünüyorsa geri adım atarak milli takımı bırakma kararımı 2018'in önüne çekerim."

Barcelonalı futbolcu ayrıca "Milli takıma gitmek bir vatanseverlik meselesi değil. Sadece gidip en iyisini vermek gerekiyor." açıklamasında bulundu.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve iktidardaki Halk Partisi'ni, yalan söylemek için tüm basın organlarını kullanmakla suçlayan Pique, "Bizim bir azınlık ve gürültü yapan eylemciler olduğumuzu söylediler. İspanya'da birçok kişiyi buna inandırdılar ama öyle değil. Bizim kötü olduğumuzu düşünen insanlara karşı değilim ama biz kötü değiliz. Sadece oy kullanmak istiyoruz." yorumunu yaptı.

2018 FIFA Dünya Kupası elemelerinde, 6 Ekim'de Arnavutluk, 9 Ekim'de ise İsrail'e karşı oynayacak İspanya Milli Takımı'nın aday kadrosuna çağrılan futbolcular arasında Pique de bulunuyor.

Öte yandan Katalonya'daki yasa dışı referandumda yaşanan olaylardan dolayı bugün 2. ligde oynanması planlanan Gimnastic Tarragona-Barcelona B maçı güvenlik gerekçesiyle ertelendi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...