ABD ile askıya alınan vizeler Türk öğrencileri de etkileyecek

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
ABD ile askıya alınan vizeler Türk öğrencileri de etkileyecek

DÜNYA Haberleri  / İHA

ABD ile karşılıklı askıya alınan vizeler yeni başvuruda bulunacak öğrencileri olumsuz etkileyecek.

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Direktörü Rahmi Mesud Yılmaz, ABD ile karşılıklı askıya alınan vizelerin yeni başvuruda bulunacak öğrencileri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında “Unesco’nun 2017 verilerine göre Türk öğrencilerin üniversite eğitimi için en çok tercih ettikleri ülke Amerika. İki ülke arasında askıya alınan vize başvuruları, hali hazırda F-1 vizesi sahibi Türk öğrencileri etkilemeyecek. Bu durum sadece başvuruda bulunacak öğrencileri etkileyecek. Öte yandan Amerika’da sonbahar dönemi için kayıtlar 1 ay önce tamamlandığından yüksek öğrenim öğrencileri zaten programlarına başladılar. Dolayısıyla üniversite öğrenimine ABD’de başlayan öğrenciler açısından bir mağduriyet söz konusu değil. Genellikle F1 öğrenci vizeleri 5 yıl verildiğinden bu öğrencilerin Türkiye’ye eğitim hayatları boyunca giriş çıkışları ile ilgili de bir sorun gözükmüyor. Kısa süreli öğrenci vizesi ile ABD’ye seyahat eden öğrenciler ise öğrencilikleri devam ettiği sürece ABD’de kalabilirler ancak TR’ye dönmeleri durumunda tekrar vize alıp ABD’ye seyahat etmeleri vize krizi boyunca mümkün gözükmüyor” dedi.

Amerika’daki eğitim kurumlarının Türkiye’ye yönelik tutumunun değişip değişmeyeceğinin de öğrenciler için ayrı bir merak konusu olduğunu belirten Yılmaz, “Türkiye, Amerika’ya her yıl 10 binin üzerinde yüksek öğrenim öğrencisi yolluyor. Dolayısıyla Türkiye oradaki eğitim kurumlarının kolayca sırt çevirebileceği bir ülke konumunda değil. Ancak vize krizinin uzaması iki ülke arasındaki öğrenci trafiğini şüphesiz olumsuz etkileyecektir. Örneğin bizim bu yıl ki fuarlarımız 12-19 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor ve Amerika’dan çok sayıda üniversite ve dil okulu bu fuarda yer alacak. Vizeler son anda ayarlanmıştı ve neyse ki bir kayıp yaşamadık, ancak yine de sürecin bu şekilde devam etmesi zor gözüküyor” şeklinde konuştu.

“Vize krizinin uzaması durumunda olabilecekler yurtdışı eğitimleri için Amerika’yı tercih eden öğrencileri ayrıca kaygılandırıyor” diyen Yılmaz, “Bu durum orta vadede farklı ülkelere rağbetin artmasına sebep olabilir. Eğer vize krizi uzarsa öğrencilerin farklı komşu ülkelerdeki ABD konsoloslukları üzerinden vize temini almasını bir seçenek olarak değerlendiriyoruz. Tabii bu konu henüz açıklığa kavuşmuş olmamakla beraber teori de bir engel gözükmüyor ve mutlaka denenecektir. Artık öğrenciler ve aileler yurtdışında eğitim alma konusunda eskiye oranla çok daha bilinçli hareket ediyorlar. İnsanlar amaçları ve imkanları doğrultusunda seçim yapmaya başladı. Amerika aslında dil eğitimi için zaten Türkiye’den en fazla öğrencin seyahat ettiği ülke değildi. Ancak yüksek öğrenimde uzak ara en fazla Türk öğrencinin gittiği ülke durumunda. Belirttiğimiz gibi ABD’ye her yıl 10 binden fazla Türk öğrenci üniversite için giderken bu rakam İngiltere’de 4 bin civarında Kanada ve Avustralya için binin altında. Bu ülkeler ABD’ye alternatif olarak üniversite eğitimi için ilk akla gelen seçenekler olacaktır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...