Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Katalonya'dan Madrid yönetimine 'bağımsızlık' tehdidi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Katalonya'dan Madrid yönetimine 'bağımsızlık' tehdidi

DÜNYA Haberleri  / AA

Katalonya Özerk Yönetim Hükûmeti Başkanı Puigdemont, "Eğer İspanyol hükûmeti diyaloğu önlemekte ve baskıları sürdürmekte ısrar ederse Katalonya parlamentosu, bağımsızlık ilanını oylayacaktır." dedi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da özerk yönetim hükûmetinin başkanı Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a gönderdiği mektupta "Eğer İspanyol hükûmeti diyaloğu önlemekte ve baskıları sürdürmekte ısrar ederse Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilanını oylayacaktır." ifadesini kullandı.

İspanya hükûmetinin, Katalonya'nın özerklik haklarının askıya alınmasını öngören anayasanın 155. maddesini uygulamadan önce geri adım atması için Katalonya Başkanı Puigdemont'a verdiği süre TSİ 11.00'da doldu. Merkezi hükûmetin yönelttiği "Bağımsızlık ilan ettiniz mi etmediniz mi? Siyasi etkileri askıya alınmış ifadesiyle neyi kastediyorsunuz?" sorusuna cevap vermeyen Puigdemont, Başbakan Rajoy'a bir mektup göndererek "bağımsızlık ilan etme" tehdidinde bulundu.

Basın kuruluşlarına da gönderilen söz konusu mektubunda Puigdemont, 10 Ekim'de askıya alındığını açıkladığı ve yerel parlamentosunda 72 milletvekili tarafından imzalanan bağımsızlık deklarasyonunun Katalan parlamentosunda oylanabileceğini savundu.

Puigdemont, "Katalan parlamentosu 10 Ekim'de hiçbir bağımsızlık ilanı oylamamıştır ve bu ilan mevcut halde halen askıya alınmış durumdadır. Bizim diyalog arzumuza ve tüm çabalarımıza rağmen İspanya hükûmetinin tek cevabı özerklik haklarını askıya almak ise bu halen sorunun bilincinde olunmadığının ve konuşmak istenmediğinin bir göstergesidir." ifadesini kullandı.

İSPANYA, KATALONYA'NIN ÖZERKLİK HAKLARINI ASKIYA ALMAYA HAZIRLANIYOR

İspanya hükûmeti ise Puigdemont'un mektubunun ardından yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun cumartesi acil toplanarak, "Katalonya özerk yönetiminin yasallığının tekrar sağlanması için" 155. maddenin Senatoya getirilmesi kararını alacağını duyurdu.

Hükûmet, Katalonya yerel yönetimini, gerek ekonomik gerekse birlikte yaşam alanlarında "çok ciddi zararlar verme ve kurumları karşı karşıya getirmekle" suçladı.

Anayasanın 155. maddesi gereğince Katalonya'da alınacak önlemlere destek veren diğer siyasi partilere teşekkür eden İspanya hükûmeti, "Katalonya'da meydana gelen hukuki güvensizliğin etkisiyle ekonomide yaşanan sorunlara son vermek ve vatandaşların tekrardan barış içinde birlikte yaşamalarını garanti etmek ve yasallığa geri dönmek için hükûmet tüm önlemleri alacaktır." ifadesini kullandı.

İspanya demokrasi tarihinde ilk defa uygulanması gündemde olan anayasanın 155. maddesi özerklik haklarının merkezi hükûmete devredilmesini öngörüyor.

155. maddenin Senatoda kabulü için mutlak çoğunluk gerekirken, iktidardaki Halk Partisi dışında ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Ciudadanos partilerinin desteğiyle kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...